Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tehno-apocalipsa: apariția „electro-persoanelor”

© Sputnik / Валерий Мельников / Accesați arhiva multimediaOm și robot
Om și robot - Sputnik Moldova
Abonare
Birocrații de la Bruxelles iau în considerare ideea de a acorda drepturi umane roboților dacă inteligența artificială (IA) va evolua atât de mult încât androizii să ajungă să gândească singuri.

BUCUREŞTI – Sputnik. O recomandare din partea Parlamentului European către Comisia UE sugerează că, în viitor, roboții dotați cu inteligență artificială ar putea avea propriile lor drepturi legale și responsabilități și ar putea fi nevoie de implementarea unor legi stricte care să le interzică acestora să ocupe prea multe locuri de muncă în întregul continent, scrie Daily Express.

În anii '50, Isaac Asimov prezicea în romanele sale SF că roboții vor trebui, în cele din urmă, să se supună legilor, deoarece ceea ar putea rezulta din combinația dintre mecanisme sofisticate, androizi cu trăsături umane și inteligență artificială (IA) va deveni prea periculos.

Cristina Dănuță și Florin Cazac - Sputnik Moldova
Roboțeii moldoveni cuceresc lumea

Dar se pare că birocrații de la Bruxelles se tem că acest scenariu fictiv va deveni o realitate, iar raportul ia în considerare chiar includerea „unei noi categorii de roboți în rândul persoanelor umane cu drepturi legale: persoana electronică”. Raportul sugerează că IA (inteligența artificială) ar putea „depăși inteligența umană în câteva decenii”.

Asimov a vorbit deja în romanele sale despre „trei legi ale roboticii”, care au inspirat celebra peliculă de la Hollywood, “I Robot”, din 2004. Aceste legi stabilesc că roboții nu au voie să facă rău niciunui om și că trebuie să se supună oamenilor.

Politicienii UE spun că roboții ar putea deveni conștienți de sine sau ar putea fi făcuți astfel prin intermediul inteligenței artificiale. Raportul precizează că roboților „li se vor atribui anumite drepturi și responsabilități și vor putea fi trași la răspundere pentru prejudiciile cauzate”. În viitor, aceste mașini vor fi cunoscute cu numele de „roboți inteligenți” și vor fi supravegheate de Agenția Europeană pentru robotică și inteligentă artificială, adaugă raportul. Deputații UE sugerează chiar că aceștia ar trebui să beneficieze de asigurare obligatorie.

Submarin - Sputnik Moldova
A fost lansat Sea Hunter. Specialiști se tem că roboții îi vor ataca pe oameni

Și alte tipuri de roboți, precum roboții îngrijitori, roboții folosiți în sistemul medical, mașinile autonome și dronele ridică probleme de ordin etic sau de altă natură.

Însă numărul tot mai mare de roboți stârnește îngrijorări. Birocrații UE arată că vânzările de roboți au crescut anual cu 17 % între 2010 și 2014. După Coreea și Japonia, Germania are cel mai mare număr de roboți. Anul trecut au fost vânduți aproape un sfert de milion de roboți la nivel mondial, potrivit Federației Internaționale de Robotică.

Există, de asemenea, temeri cu privire la faptul că roboții le pot „fura” oamenilor locurile de muncă, ceea ce ar putea cauza șomaj în masă.

Asociația germană a constructorilor de mașini VDMA, care este conectată la cele mai mari companii germane de inginerie și producătoare de roboți, precum Kuka, susține că majoritatea temerilor de acest gen nu au încă un temei real. Mai mult, asociația subliniază avantajele digitalizării.

Însă Ulrich Walwei, de la Agenția Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă din Germania, nu este de aceeași părere. Potrivit acestuia, există trei până la patru milioane de locuri de muncă în Germania pe care roboții le-ar putea ocupa fiindcă ar putea efectua în curând până la 70 la sută din munca respectivă, astfel că există pericolul ca aceste slujbe să dispară.

Fluxul de știri
0