REVOLTĂ: magazinul românesc incendiat în UK scoate în stradă un oraş întreg

© Sputnik / Алексей Вовк / Accesați arhiva multimediaIncendiu
Incendiu - Sputnik Moldova
Abonare
Un miting va avea loc astăzi în Anglia Square, în apropiere de magazinul Magdalen Street, într-un eveniment de sprijin pentru personalul și proprietarii magazinului românesc încendiat de protestatarii anti-Brexit în noapte de joi spre vineri, în timp ce donaţiile pentru proprietarul afacerii au crescut cu mai mult de 24.000 de lire până azi.

BUCUREŞTI, 9 iulie – Sputnik. În noaptea de joi spre vineri, în oraşul Norwich din Regatul Unit, un magazin care comercializa produse româneşti a fost incendiat de protestatarii pro-UE adunaţi să-şi arate nemulţumirile faţă de votul câştigător Brexit, scrie ziarul Eastern Daily Press.

Există în Marea Britanie, la nivel naţional, o tendință de creştere a crimelor motivate de ură din cauză că britanicii au votat să părăsească Uniunea Europeană. Din acest motiv, în Anglia Square are loc sâmbătă, 9 iulie, un miting de sprijin pentru proprietarii magazinului vandalizat de protestatarii pro-UE.

Incendiu, pompieri - Sputnik Moldova
Magazinul românilor din Norwich, incendiat. Reacția MAE de la București

Andreea Abraham, fiica proprietarului magazinului cu produse româneşti, a lăudat bunătatea englezilor care au strâns până azi  peste 24.000 de lire pentru refacerea micii afaceri de familie.

“Sunt atât de mulțumită. Nu e vorba de bani, ci despre bunătate. Oamenii arată sprijin și e foarte frumos. Am pus totul aici, sufletul nostru, banii, totul în acest magazin și am fost șocaţi și supăraţi. Poate totul s-a întâmplat din cauza referendumului, cu toţi est-europeni, și magazinul nostru este din Europa de Est, cea mai mare parte din marfă este românească", a spus Andreea.

Maria Purgea, care lucrează la magazin și care dormea în noaptea când a fost atacat magazinul, a vorbit despre teroarea la care a asistat. Totul a început după ce o cărămidă a fost aruncată prin geamul din față, pe la ora 3 dimineaţă, în timpul unui protest pro-UE la care participau mai mult de 1.000 de persoane.

Angajaţii de la un magazin de kebab din apropiere au fost primii care au observa flăcările și au chemat pompierii, apoi s-a auzit ţipătul doamnei Purgea.

"Am fost îngrozită, tremuram. Știam că cineva a făcut acest lucru intenționat, deşi nu am avut probleme în trecut. Poate s-a întâmplat pentru că este un magazin european care vinde numai alimente din Europa de Est", a precizat Andreea.

Poliția Metropolitană a raportat o creștere cu 50% a infracțiunilor motivate de ură în urma votului din 23 iunie. Magazinul va rămâne închise până săptămâna viitoare.

Fluxul de știri
0