Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

România va avea un mesaj special pentru Moldova la summit-ul NATO

© Pagina oficială a Președintelui RomânieiPreședintele României, Klaus Iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele României, Klaus Iohannis, va pune un accent deosebit la summit-ul NATO de la Varșovia pe aprofundarea cooperării NATO cu partenerii estici, în special Ucraina, Georgia și Republica Moldova.

CHIŞINĂU, 7 iul – Sputnik. În cadrul summit-ului NATO, care începe vineri la Varşovia, se va pune un accent deosebit şi pe aprofundarea cooperării NATO cu partenerii estici, în special Ucraina, Georgia și Republica Moldova, anunţă Preşedinţia României.

НАТО - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ministerul Apărării oferă detalii despre prezenţa lui Şalaru la summit-ul NATO

„România susține adoptarea unei declarații comune NATO-UE, care va contribui la structurarea parteneriatului strategic între cele două organizații și sprijină eforturile NATO de consolidare a capacităţilor de apărare ale partenerilor Alianţei”, se menţionează într-un comunicat al Preşedinţiei României.

Preşedintele român, Klaus Iohannis, va participa, în zilele de 8- 9 iulie, la summit-ul NATO de la Varșovia. Cu acest prilej, vor fi organizate mai multe reuniuni în formatul Consiliului Nord-Atlantic, o reuniune a Comisiei NATO-Ucraina, precum și o întâlnire în formatul Misiunii Resolute Support pentru Afganistan.

Agenda Summit-ului vizează, cu prioritate, adoptarea de măsuri privind consolidarea posturii de apărare şi descurajare a Alianţei, pe fondul multiplicării provocărilor de securitate, precum și proiectarea stabilităţii în vecinătățile estică şi sudică ale NATO.

„În ceea ce priveşte consolidarea posturii de apărare şi descurajare, Preşedintele României va sublinia importanţa îndeplinirii în totalitate a angajamentelor asumate la Summitul precedent din Marea Britanie, precum şi necesitatea continuării adaptării Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv prin asigurarea unei prezențe Aliate înaintate echilibrate și proporţionale pe întreg flancul estic”, potrivit Preşedinţiei române.

Jens Stoltenberg - Sputnik Moldova
NATO are planuri mari pentru Moldova

De asemenea, România pledează pentru creşterea atenţiei NATO asupra regiunii Mării Negre, precum şi pentru sprijinirea eforturilor Aliate în plan regional de asigurare a stabilităţii şi securităţii.

Complementar politicii de parteneriate, Preşedintele României va susţine continuarea politicii „uşilor deschise” şi va saluta invitarea Muntenegrului ca al 29-lea stat membru al NATO.

Totodată, va fi reconfirmat angajamentul României pentru întărirea securității spațiului euro-atlantic, atât în ceea ce priveşte creșterea bugetului alocat apărării, cât și în privința contribuţiei României la stabilizarea Afganistanului şi la eforturile de combatere a ISIL/Daesh.

Fluxul de știri
0