Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La Guvern a avut loc o şedinţă importantă pentru investitorii străini şi locali

© Guvernul RM guvern
guvern - Sputnik Moldova
Abonare
Joi, la Guvern a avut loc prima ședință a Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanţă naţională.

CHIŞINĂU, 7 iul – Sputnik. Prim-ministrul Pavel Filip a prezidat joi, 7 iulie, prima ședință a Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanţă naţională. La şedinţă au fost analizate unele subiecte ce ţin de activitatea a trei investitori importanţi din Republica Moldova.

„Investiţiile nu vin pur şi simplu în ţară, statul trebuie să devină atractiv pentru oamenii de afaceri. Atunci când vorbesc despre investiţii, nu mă refer doar la cele externe, trebuie să reuşim să convingem şi oamenii de afaceri din Republica Moldova să-şi dezvolte activitatea”, a declarat premierul Pavel Filip.

Conform mecanismului de activitate a Consiliului, Ministerul Economiei va acumula propunerile ce urmează a fi incluse în Lista proiectelor investiţionale de importanţă naţională. Consiliul va veni cu măsuri de soluţionare a problemelor identificate, precum şi cu propuneri de modificări legislative pentru a elimina barierele din calea mediului de afaceri şi a stimula fluxul de investiţii străine directe şi naţionale strategice în economia naţională.

Producere, tehnologii, investiții - Sputnik Moldova
”Vânătoarea” de investitori continuă. În vizor sunt antreprenorii niponi

Pentru a fi considerate proiecte investiţionale de importanţă naţională, acestea trebuie să cumuleze cel puţin trei dintre criteriile stabilite de Consiliu. Printre acestea se regăseşte necesitatea de a asigura soluționarea sarcinilor strategice, primordiale pentru stat, economia naţională și populaţie, volumul investiţiilor să  fie de cel puțin 1 milion de dolari, să creeze un număr semnificativ de noi locuri de muncă, sau să utilizeze tehnologii şi echipamente inovatoare. Lista completă a criteriilor urmează să fie publicată pe pagina web oficială a Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova.

Consiliul pentru promovarea proiectelor investiţionale de importanţă naţională a fost creat în luna mai, printr-o hotărâre de Guvern şi are ca scop identificarea şi eliminarea deficienţelor birocratice din calea mediului de afaceri şi facilitatea activităţii investitorilor.

Fluxul de știri
0