Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Surse aliate anunţă că România va obţine la Varşovia un nou statut

© Sputnik / Георгий Базаев / Accesați arhiva multimediaОткрытие совместного учебно-тренировочного центра НАТО в Грузии
Открытие совместного учебно-тренировочного центра НАТО в Грузии - Sputnik Moldova
Abonare
În zilele de 8-9 iulie, la Varşovia, se va desfăşura reuniunea ţărilor NATO, unde România, ţară vecină cu Republica Moldova, va obţine dezvoltarea planului de contingenţă.

CHIŞINĂU, 6 iul – Sputnik. La summit-ul NATO de la Varşovia, care se va desfăşura în zilele de 8 şi 9 iulie, România va obţine dezvoltarea planului de contingenţă.

Potrivit surselor aliate, citate de presa de la Bucureşti, dezvoltarea planului de contingenţă înseamnă că ştii cine, când şi unde vine să te apere când eşti atacat.

„Am obţinut o echilibrare a întăririi flancului Estic. Este vorba despre un plan cu termene precise, cu responsabili, cu unităţi alocate”, au explicat sursele citate.

Potrivit aceloraşi surse, la Varşovia se va omologa prezenţa înaintată pe flancul Nord-Estic prin patru batalioane care vor fi desfăşurate în ţările baltice şi Polonia.

„Astfel, în flancul Nordic accentul va fi terestru, în timp ce în sud, accentul va fi terestru, maritim şi aerian”, au menţionat sursele aliate.

După summit-ul NATO se va obţine o prezenţă terestră a forţelor aliate prin intermediul brigăzii multinaţionale de pe teritoriul României, care va fi alcătuită din 3 mii – 5 mii de militari, in jur de o mie fiind, prin rotaţie, din statele membre, iar restul contribuţie românească.

Анатолий Шалару - Sputnik Moldova
Politică
Șalaru despre intenția NATO de a consolida potențialul de apărare al Moldovei

„Există asigurări din partea Bulgariei pentru 400 de militari, iar Polonia va angaja o companie”, au susţinut sursele citate.

Conform acestora, la summit va fi declarată capabilitatea iniţială a scutului antirachetă de la Deveselu şi va fi realizată consolidarea profilului Mării Negre pe agenda NATO.

Sursele aliate au mai arătat că la Sofia a existat o confuzie privind prezenţa navală a NATO în Marea Neagră, partea română propunând înfiinţarea unui cadru de cooperare pentru instruire şi exerciţii navale, în timp ce premierul bulgar a făcut referire la o flotă.

„Crearea unui cadru de cooperare pentru instruire şi exerciţii navale din Marea Neagră presupune exerciţii pentru creşterea inter-operaţionalităţii. Este o decizie care trebuie respectată. Proiectul va continua pentru că există o decizie, din mai 2015, a miniştrilor apărării din statele membre NATO. SUA, Franţa şi Marea Britanie susţin acest proiect. Cu Turcia, cu sau fără Bulgaria, România işi va asuma rolul de naţiune-cadru la care să se alăture alte state neriverane. Este vorba despre state care au mai făcut exerciţii în Marea Neagră, respectiv Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Canada şi Polonia”, au explicat sursele citate.

Summit-ul NATO de la Varşovia se va încheia cu o Declaraţie finală, care în prezent conţine 120 de paragrafe ce fac referire la aspecte care ţin de continuitate, dar şi noutate.

Fluxul de știri
0