Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șalaru despre intenția NATO de a consolida potențialul de apărare al Moldovei

© Sputnik / Мирослав РотарьАнатолий Шалару
Анатолий Шалару - Sputnik Moldova
Abonare
În ajunul summitului NATO din 8 – 9 iulie de la Varșovia, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat despre intenția de a consolida potențialul de apărare al Georgiei și Republicii Moldova. Ministrul moldovean al Apărării a comentat afirmaţiile reprezentantului Alianței.

CHIȘINĂU, 4 iul — Sputnik. Moldova nu a primit armament de la NATO, iar chestiunile cu privire la dezvoltarea colaborării cu Alianța vor fi examinate la summitul NATO de la Varșovia, a declarat luni ministrul Apărării al RM, Anatol Șalaru, pentru corespondentul Sputnik.

Anterior, secretarul general al NATO a declarat că Alianța va continua să consolideze potențialul de apărare al Georgiei și cel al Moldovei în cadrul promovării reformelor.

Anatol Şalaru Анатол Шалару - Sputnik Moldova
Politică
Șalaru șochează: NATO nu ne vrea în NATO. Ce a zis despre Rusia

„Noi nu am primit  deocamdată armament de la NATO. Suntem incluși în DCBI — Defence Capacity Building Initiative (inițiativa de consolidare a potențialului de apărare — n. red.). Însă deocamdată totul are loc la nivelul documentelor adoptate: strategia de securitate națională și strategia națională de apărare. Apoi vom vedea. Cea ce a avut în vedere Stoltenberg, ne va spune el însuși mai târziu. Acum eu nu pot comenta acest lucru", a spus Șalaru referitor la declarația secretarului general al NATO.

De la începutul anului, în Moldova s-au desfășurat concomitent câteva aplicații militare comune cu SUA. Ţara a fost vizitată recent de 17 generali și amirali din SUA, dar şi de Philip Breedlove, ex-comandantul suprem al forțelor NATO în Europa, și general-locotenentul Ben Hodges, comandantul suprem al forțelor SUA în Europa.

Potrivit Constituției, Republica Moldova este un stat neutru, însă din anul 1994 țara colaborează cu NATO în cadrul planului individual de acțiuni al parteneriatului Republica Moldova — NATO. În ţară este deschis un centru de informare al Alianței. Potrivit sondajelor sociologice, majoritatea cetățenilor RM sunt împotriva aderării RM la NATO.

Fluxul de știri
0