Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Adriana Beţişor: procurorii mai întâi verifică şi după iau măsuri

© Sputnik / Мирослав РотарьАдриана Бецишор
Адриана Бецишор - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorul anticorupţie Adriana Beţişor a solicitat responsabilitate maximă din partea persoanelor care afirmă că deţin informaţii despre ceea ce s-a întâmplat în sistemul bancar din Moldova.

CHIŞINĂU, 5 iul – Sputnik. Este regretabil pentru că, în ultima perioadă, tot mai multe persoane lansează în spaţiul public informaţii despre ceea ce s-a întâmplat în sistemul bancar, dar când sunt invitaţi la Procuratura Anticorupţie deja nu mai susţuin aceste declaraţii. Afrimaţia a fost făcută marţi, 5 iulie, de procurorul anticorupţie Adriana Beţişor, după ce fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, nu s-a prezentat la audieri, deşi în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune afirma că deţine multe informaţii şi documente despre frauda bancară.

„Nu cunoaştem care este cauza şi motivul. Nu am fost informaţi că nu poate să vină la citarea noastră”, a declarat Beţişor.

Procurorul a solicitat persoanelor care afirmă în spaţiul public că deţin informaţii despre ceea ce s-a întâmplat în sistemul bancar, să manifeste o responsabilitate sporită.

„Mai ales din partea domnului Gofman, având în vedere că este o persoană care a activat la CNA. Ştie foarte bine unde se află Procuratura Anticorupţie şi putea să se prezinte pentru a face declaraţii în cazul BEM. Nu s-a prezentat şi nu a venit să facă declaraţii pe marginea acelei „bombe mediatice” pe care a lansat-o în spaţiul public”, a continuat Beţişor.

Procurorul a solicitat tuturor celor care cunosc ce s-a întâmplat la BEM, Banca Socială şi Unibank să vină cu informaţia la CNA.

„Suntem în permanenţă dispuşi să primim orice persoană care deţine informaţii plauzibile”, a declarat Beţişor.

Adriana Beţişor Адриана Бецишор - Sputnik Moldova
Politică
Cum sunt finanţate atacurile mediatice asupra Adrianei Beţişor

Procurorul a atenţionat că toate declaraţiile care se fac în spaţiul public cu privire la fraudele bancare, mai întâi sunt verificate de Procuratura Anticorupţie.

„Nu putem purcede la acţiuni directe atât timp cât această informaţie nu este verificată. Consider că ceea ce a făcut Gofman este un show public pentru a ieşi în spaţiul mediatic cu nişte informaţii şi pentru aşi crea o imagine”, a menţionat procurorul.

Beţişor a precizat că Gofman va fi citat suplimentar de Procuratura Anticorupţie pentru a fi audiat pe marginea circumstanţelor pe care respectivul spune că le cunoaşte în dosarul fraudelor bancare.

„Dacă nu se dă răspuns şi la citaţia repetată, atunci poate fi adus silit”, a declarat Adriana Beţişor.

În ceea ce priveşte lista pe care a prezentat-o un fost angajat al Băncii Sociale, Sergiu Sagaidac, în cadrul emisiunii la acelaşi post privat de televiziune cu persoanele care ar fi responsabile de fraudarea sistemului bancar din Moldova, Beţişor a declarat: „90 la sută din această au statut procesual în dosarele în care se investighează situaţia din sistemul bancar”. 

Procurorul a adăugat că a încercat să ia legătura cu Sagaidac, dar telefonul acestuia este deconectat. 

„Vom încerca prin alte metode să facem legătura cu această persoană. Sper că măcar el va veni la Procuratura Anticorupţie şi va face declaraţii”, a conchis procurorul.

Fluxul de știri
0