Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ghimpu sugerează că Leancă ar putea să fie următorul

© Sputnik / Miroslav RotariMihai Ghimpu Михай Гимпу
Mihai Ghimpu Михай Гимпу - Sputnik Moldova
Abonare
Și fostul premier Iurie Leancă trebuie să răspundă în fața legii pentru furturile din sistemul bancar. Cel puțin așa sugerează președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Acesta admite că și fostul guvernator al Băncii Centrale trebuie să compară în fața Justiției dacă ancheta va decide că este vinovat.
Ghimpu sugerează că Leancă ar putea să fie următorul

Președintele PL, Mihai Ghimpu, a participat la o discuție la TVR Moldova la care a fost întrebat cine ar trebui să mai răspundă în fața magistraților pentru delapidările din sectorul bancar.

"Eu îmi doresc ca toți cei care au contribuit la sărăcirea cetățenilor, la compromiterea cursului european să răspundă în fața legii. Deci, toți cei care au furat în mod direct, care au tăcut, care nu au luat deciziile ca să nu admită aceste furturi, care au ascuns. Eu nu sunt procuror, dar unul a spus că a fost atunci "un simplu prim-ministru". Hai să fim serioși! Eu când eram preşedinte, la mine lucrurile nu mergeau așa. Dacă fostul guvernator al Băncii Naționale (Dorin Drăguțanu — n.n.) este vinovat, să poarte răspundere, eu nu am nicio problemă", a declarat Mihai Ghimpu.

Mihai Ghimpu a mai fost întrebat dacă formațiunea sa va vota ca banii pe care Banca Națională i-a alocat băncilor devalizate să-i fie returnați Băncii Centrale din bugetul de stat. La această întrebare a jurnalistului, liderul PL a răspuns afirmativ. În mod cu totul surprinzător, Ghimpu a afirmat că banii alocați din bugetul de stat pentru acoperirea golului de un miliard de dolari din sistemul bancar nu ar fi banii cetățenilor.

"Nu mai este pusă această povară chiar pe umerii lor (a cetățenilor — n.n.) că nu se ia chiar din buzunar de la om. Aceștia sunt banii din buget acumulați din impozite. Dar nu-i din buzunarul personal. O bună parte din acești bani va fi returnată, cam un miliard sau două de lei. Pe urmă, autoritățile au să vândă tot ceea ce au confiscat. Va urma un nou raport KROLL unde o să găsim bani, că o să-i găsim totuși, că transferurile au avut loc prin bănci, dar nu le-au făcut cu tancul sau cu "kamazul". E adevărat că o parte din banii bugetului de stat, în loc să meargă la reparația grădinițelor, la școli, la majorări de pensii și salarii, anual câte 700-800 de milioane de lei, vor fi returnați Băncii Naționale. Dar Banca Națională este și ea agent economic, ea plătește impozite și acumulează venituri, profituri și ea varsă bani în buget. Plus că, acum câțiva ani, Banca Națională a transferat profitul său în bugetul de stat. Așa că banii aceștia se întorc înapoi", a declarat Ghimpu.

În mod evident, pentru a liniști poporul, liderul liberal a recurs la minciună spunând că banii pe care Banca Națională îi va primi de la bugetul de stat pentru a acoperi golul din sistemul bancar vor fi returnați. Lucrul acesta s-ar putea întâmpla doar dacă vor fi recuperate toate creditele acordate de cele trei bănci, lucru care, potrivit specialiștilor, este practic imposibil. Respectiv toți banii care nu vor fi recuperați, vor fi acoperiți din bugetul de stat, adică din buzunarul cetățenilor.

Sergiu Praporșcic, Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0