Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: majorarea vârstei de pensionare în Moldova este inevitabilă

© Sputnik / Мирослав Ротарьpensionari пенсионеры
pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Abonare
Economistul Alexandru Fala consideră că, pe lângă modificarea pragului de pensionare, este necesar să se analizeze în ce măsură corespunde mărimea cotizațiilor lunare ale cetățenilor necesităților sistemului de pensionare.

CHIȘINĂU, 20 mai — Sputnik. Adoptarea noii reforme de pensionare este inevitabilă în Moldova, consideră expertul în domeniul economiei de la "Expert-Grup", Alexandru Fala. În opinia acestuia, unul din motivele implementării reformei ar fi îmbătrânirea rapidă a populației.

pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ministerul Muncii din RM insistă să fie majorată vârsta de pensionare

Anterior, reprezentantul permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, a declarat pentru jurnaliști că FMI se pronunță pentru realizarea reformei de pensionare în Moldova. Potrivit acesteia, unul dintre motivele de reformare a sistemului de pensii îl este disproporţia dintre numărul de cetățeni asiguraţi care lucrează și numărul de pensionari.

Fala consideră că viitoarea reformă a pensiilor va fi constituită dintr-un șir de măsuri. Expertul susține că pe lângă modificarea pragului de pensionare, este necesar să se analizeze în ce măsură corespunde mărimea cotizațiilor lunare ale cetățenilor necesităților sistemului de pensionare. În prezent, cetățenii moldoveni care muncesc transferă în fondul de pensii 6% din salariu.

Fala a subliniat că povara asupra fondului de pensionare ar putea fi mai mică, dacă în țară ar exista în paralel și un sistem de acumulare a banilor pentru pensii.

"O altă direcție este dezvoltarea sectorului privat. La noi există astfel de legislație, au fost chiar şi încercări de a crea fonduri de pensii private, dar, spre regret, aceste idei nu au fost duse la bun sfârșit", a spus economistul.

Пенсионер - Sputnik Moldova
Societate
Cine primește cele mai mari pensii în Moldova

Potrivit acestuia, pentru ca în Moldova să activeze fondurile de pensii private, este necesar un sector financiar dezvoltat și posibilități bune pentru investiții.

Analistul a amintit că reformă sistemului de pensionar a început în Moldova încă în 1998. Vârsta de pensionare a fost majorată pentru femei până la 57 de ani, iar pentru bărbați — până la 62 de ani. Se presupunea că până în 2008 limita de vârstă va constitui 60 și 65 de ani, respectiv. Însă aceste modificări așa și nu au fost aplicate în practică. După cum a subliniat Fala, Guvernul Alianței pentru Integrare Europeană a făcut în 2011 o nouă tentativă de reformare a sistemului de pensii: a fost anulat sistemul de pensii privilegiate.

"Politicienii nu sunt prea interesați să adopte reforma sistemului de pensii. De obicei, ea durează mai mult decât cei patru ani de mandat al partidelor de la putere. De aceea, autoritățile nu vor să riște și amână reforma, pentru că aceasta poate provoca "rezistență" din partea populației", a spus interlocutorul.

Anterior, premierul Moldovei Pavel Filip s-a adresat către structurile responsabile cu rugămintea de a accelera reforma sistemului de pensii. Șeful cabinetului de miniștri a subliniat că opinează pentru o diferenţiere justă între contribuţiile cetățenilor la bugetul de asigurări sociale și mărimea pensiei stabilite.

Fluxul de știri
0