Zeman îndeamnă la organizarea ČEXIT, deși el este „pe deplin pentru” UE și NATO

© Фотохост-агентство / Accesați arhiva multimediaПрезидент Чехии Милош Земан в Москве.
Президент Чехии Милош Земан в Москве. - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Cehiei, Miloš Zeman, dând drept exemplu Brexitul, a opinat că cetățenii cehi trebuie invitați să participe la un referendum privind problema apartenenței țării lor la Uniunea Europeană și NATO.

CHIȘINĂU, 1 iul — Sputnik. Președintele Cehiei, Miloš Zeman, a îndemnat țara să desfășoare un referendum cu privire la calitatea republicii de membru al UE și NATO.
Această propunere a fost făcută pe fundalul deciziei recente a Marii Britanii de a părăsi UE.

Liderul Cehiei a menționat totodată că el însuși ar vota pentru păstrarea calității de membru atât al UE, cât și al NATO.

Britain's Home Secretary Theresa May speaks to members of the media after addressing the Police Superintendents Association of England and Wales annual conference in Kenilworth, Britain, September 9, 2015 - Sputnik Moldova
Marea Britanie ar putea avea o nouă ”doamnă de fier” în funcţia de premier

El a subliniat în mod special că nu este de acord cu cei care susțin ideea ieșirii țării din Uniunea Europeană.

„Însă voi face tot posibilul pentru a organiza un referendum în care aceştia își vor putea exprima opțiunea. Același lucru se referă și la NATO”, a spus Zeman, citat de mass-media naționale.

Sursele respective menționează că președintele ceh nu are prerogativa de a organiza un referendum. Pentru acest lucru este necesară introducerea unei modificări în constituție. Însă Zeman este totuși un politician cu influență.

La referendumul din 23 iunie, majoritatea britanicilor (51,9%), au votat pentru ieșirea țării lor din UE.

Fluxul de știri
0