Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În învăţământul profesional tehnic va fi aplicat un nou mecanism de finanţare

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Accesați arhiva multimediaПрием документов на обучение в ВУЗы
Прием документов на обучение в ВУЗы - Sputnik Moldova
Abonare
Din anul de studii 2016-2017, va fi implementat un nou mecanism de finanţare a învăţământului profesional tehnic.

CHIŞINĂU, 18 sept – Sputnik. Finanţarea învăţământului profesional tehnic va fi efectuată conform unui nou mecanism.

Noul mecanism de finanțare este implementat în contextul reformei sistemului de învăţământ profesional tehnic. Acesta urmează a fi aplicat din anul viitor de studii, în cadrul instituţiilor de învăţământ profesional tehnic.

Formula de finanțare de bază este compusă din trei factori: numărul de elevi pe clasă, rata națională de finanțare şi coeficientul de ponderare a costului în funcție de clasă.

Rata națională de finanțare este costul mediu per elev/student și este independent de programul de studii. Rata naţională de finanţare va fi aceeaşi pentru orice program de studiu. Costul mediu pentru elev pentru fiecare program de studiu este ajustat prin intermediul coeficientului de ponderare a costului programului de studiu.

Coeficientul de ponderare a costului programelor de studii va fi stabilit o singură dată, și ajustat o dată la cinci ani de către Ministerul Educației.

Reformele demarate în învățământul profesional tehnic se desfășoară în conformitate cu prevederile Codului educației și a Strategiei de dezvoltare a învățământului vocațional/tehnic pentru anii 2013 – 2020.

Fluxul de știri
0