Oamenii de știință cred că sunt pe punctul de a-i veni de hac virusului HIV

© Sputnik / Dmitri VinogradovОбразцы крови, приготовленные к анализу на ВИЧ
Образцы крови, приготовленные к анализу на ВИЧ - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii de știință speră că, identificând originea virusului HIV în capitala Republicii Democrate Congo, Kinshasa, vor putea astfel să descopere care va fi locul în care virusul va fi complet eradicat.

BUCUREŞTI, 30 iunie – Sputnik. Virusul HIV a apărut pentru prima dată în zona oraşului Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo, în jurul anilor '20 când aici se practica intens comerţul cu sclavi sexuali, scrie descopera.ro.

Nu s-a ştiut până acum care este originea agentului patogen şi nici modul în care acesta s-a răspândit rapid atât la nivel local, cât mai ales la nivel global. În urmă cu 80 de ani, Kinshasa era colonie belgiană şi avea alt nume —,,Leopoldville". Din momentul în care s-a dezvoltat industria feroviară, comerţul cu sclavi sexuali a luat proporţii, iar noul virus s-a răspândit rapid în rândul celor care călătoreau în ţările africane.

Экспресс-тестирование крови на наличие ВИЧ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Testele rapide HIV, disponibile în farmacii

Se cunosc două ramuri ale virusului HIV (,,Human Immunodeficiency Virus" =,,Virusul Imunodeficienţei Umane"). Grupa M a viruslui HIV-1 este originară din zona Kinshashei şi este responsabilă pentru 90% din totalul infecţiilor răspândite la nivel global. Cea de-a doua grupă a virusului este O HIV-1 şi îşi are originile în regiunile apropiate ale capitalei congoleze. 

Echipa de cercetători condusă de Nuno Faria de la Universitatea Oxford susţine că răspândirea inegală, la nivel global, a celor două ramuri ale virusului se datorează doar influenţei factorilor ecologici, şi nu factorilor ce ţin de evoluţie. Astfel, oameni de ştiinţă au ajuns la această concluzie analizând genomii-gazdă ai virsului HIV, colectaţi de la 800 de bolnavi născuţi în Africa Centrală. S-a realizat în acest mod un arbore genealogic al germenului inframicrobian.

Apoi doctorii au comparat cele două secvenţe genomice şi numărând diferenţele dintre ele. S-a putut afla momentul în care grupurile de cromozomi au avut, pentru ultima dată, o origine comună. Rezultatele investigaţiei au confirmat ipoteza cunoscută deja în rândul oamenilor de ştiinţă: virusul HIV a apărut prima dată în jurul anului 1920 în zona oraşului Kinshasa. 

Medicii spun că rezultatele la care au ajuns îi ajută să localizeze focarele unde trebuie să se intervină pentru a întrerupe răspândirea infecţiilor. Ceea ce este însă mai interesant e că cercetătorii, identificând originea virusului, vor putea să afle care va fi locul în care acesta va fi complet eradicat.

Fluxul de știri
0