Putin a dispus ridicarea restricțiilor asupra turismului în Turcia

© Sputnik / Vladimir PolusatovTurcia
Turcia - Sputnik Moldova
Abonare
Turiștii ruși ar putea reveni pe plajele din Turcia, după ce Erdogan și-a prezentat scuzele pentru doborârea avionului rusesc.

CHIȘINĂU, 29 iunie — Sputnik. Președintele Rusiei Vladimir Putin a discutat cu colegul său turc Recep Tayyip Erdogan despre eliminarea restricțiilor asupra fluxului de turiști ruși în Turcia, comunică serviciul de presă al Kremlinului, citat de RIA Novosti.

Liderul rus a însărcinat guvernul să discute cu partea turcă problema restabilirii colaborării bilaterale în domeniul comercial-economic.

În comunicatul administrației prezidențiale se spune că autoritățile turce trebuie să întreprindă „pași suplimentari pentru asigurarea securității cetățenilor ruși".

Întrevederea dintre Putin și Erdogan ar putea avea loc în cadrul summitului G20, care va avea loc între 4 și 5 septembrie în China, transmite postul de televiziune NTV, care citează o sursă din cadrul administrației prezidențiale turce.

Turcia - Sputnik Moldova
Turcia fără turiştii ruşi: plaje goale şi pierderi de milioane

Relațiile dintre Rusia și Turcia s-au înrăutățit începând cu luna noiembrie 2015, când Forțele Aeriene ale Turciei au doborât un avion militar rusesc.

Rusia a calificat acțiunile turcilor drept "o lovitură în spate" din partea unor complici ai teroriștilor și a introdus restricții economice pentru Turcia. În special, au fost limitate zborurile charter, iar operatorilor turistici li s-a recomandat să nu lucreze în direcția turcă.

În urma acestor măsuri economia Turciei a pierdut câteva miliarde de dolari — fluxul de turiști ruși a scăzut cu 79 la sută. Turismul constituie una din cele mai importante surse de venit pentru bugetul statului, reprezentând 6 la sută din PIB și 8 la sută din totalul locurilor de muncă.

Discuțiile directe între cei doi politicieni au devenit posibile doar după ce Erdogan a expediat omologului său rus un mesaj în care își exprimă regretul pentru doborârea avionului Su-24 și moartea pilotului Oleg Peșkov, asigurând că Turcia nu și-a dorit niciodată să înrăutățească relațiile cu Rusia.

Moscova a declarat în mai multe rânduri că pentru normalizarea relațiilor Ankara trebuie să-și ceară scuze și să plătească despăgubiri pentru avionul doborât. Recent autoritățile turce au declarat că sunt gata să plătească compensații pentru daunele aduse din momentul în care vor primi o astfel de solicitare din partea rușilor.

Fluxul de știri
0