Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Atentatele de la Istanbul: 36 de morți și 147 de răniți. Imagini video

© AFP 2024 / Ozan KöseВзрыв в аэропорту Стамбула
Взрыв в аэропорту Стамбула - Sputnik Moldova
Abonare
Martorii oculari afirmă că în ajunul detonării bombelor, trei teroriști sinucigași au tras din arme de foc asupra oamenilor.

CHIȘINĂU, 29 iun — Sputnik. Exploziile care au avut loc la intrarea, ieșirea și în zona parcării terminalului internațional al aeroportului Ataturk din Istanbul în jurul orei 21.00 marți, s-au soldat cu 36 de morți și 147 de răniți.

Ce s-a întâmplat?

Martorii oculari afirmă că în ajunul detonării bombelor, trei teroriști sinucigași au tras din arme de foc asupra oamenilor.

"Am văzut cum un bărbat trăgea dezordonat focuri de arme. Se trăgea în orice om care îi apărea în față. Era îmbrăcat în negru, fără mască" — povestește unul din turiști.

Un alt martor a specificat că a numărat în jur de 50 de împușcături.

Potrivit unui angajat al aeroportului, multe persoane au avut de suferit nu atât din cauza exploziilor, cât de pe urma cioburilor de sticlă.

Cine este de vină?

Inițial s-a vehiculat versiunea că în spatele atentatului s-ar putea afla teroriștii grupării radicale „Statul Islamic" sau militanți ai Partidului Muncitoresc Kurd (PMK). Ulterior, PMK au declarat că "nu organizează atentate împotriva populației pașnice, cu atât mai mult asupra unor persoane întâmplătoare, care nici nu sunt cetățeni ai Turciei și nu au nimic în comun cu lupta împotriva ocupației turcești".

Potrivit prim-ministrului Turciei Binali Yıldırım, care a sosit la fața locului, datele preliminare indică o implicare a Statului Islamic.

Utilizatorii rețelelor de socializare au amintit că acum doi ani, la 29 iunie 2014 Statul Islamic anunțase înființarea așa-numitului califat cu propriile legi și organe de conducere.

Fluxurile aeriene

Прибытие первых лиц государств в Сочи - Sputnik Moldova
Victor Ponta, la aeroportul din Istanbul în momentul exploziei. Vezi declaraţii

După anunțarea exploziei a fost oprit orice flux aerian cu Istanbulul, atât la nivel de stat, cât și la nivelul transportatorilor. Avioanele decolate au fost redirecționate spre Ankara, Bursa, Izmir, Kocaeli, Korum și aeroportul Sabiha Gökçen din Istanbul.

De asemenea, a devenit cunoscut faptul că în momentul atentatului din Istanbul aterizase prim-ministrul Albaniei, care a sosit cu o vizită oficială.

Reacții internaționale

Paramedics push a stretcher at Turkey's largest airport, Istanbul Ataturk, Turkey, following a blast June 28, 2016. - Sputnik Moldova
Momentul exploziei la aeroportul din Istanbul. Imagini video şocante

Liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că atacul care a avut loc în perioada Ramadanului demonstrează că teroriștii nu au nimic sfânt, inclusiv credință.

Procurorul general al SUA Loretta Lynch a comunicat că Washingtonul este gata să acorde ajutor părții turce în efectuarea investigațiilor. Secretarul de presă al Casei Albe, Josh Ernest, a notat că Statele Unite sprijină ferm Turcia în lupta împotriva terorismului.

"Uniunea Europeană și-a exprimat la rândul ei susținerea Turciei în legătură cu atentatul terorist", a declarat comisarul pentru relațiile externe Federica Mogherini.

Взрыв в аэропорту Стамбула - Sputnik Moldova
40 de români au avut nevoie de asistență consulară în urma atacului din Istanbul

Cancelarul german Angela Merkel s-a adresat poporului turc cu următoarele cuvinte: "Suntem uniți în lupta cu terorismul și ne vom susține reciproc". Președintele francez, Francois Holland, și-a exprimat temerile că situația din Turcia ar putea deveni una mai complicată în legătură cu atentatele teroriste.

Condoleanțe familiilor victimelor atentatului a exprimat și președintele comisiei pentru relațiile internaționale a Federației Ruse, Alexei Pușkov, și președintele Ceceniei Ramzan Kadârov.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a organizat o campanie de colectare a sângelui.

Fluxul de știri
0