Oferta uluitoare a celui mai mare partid din Rusia partidelor din România

© Sputnik / Антон Денисов / Accesați arhiva multimediaCongresul partidului ”Rusia Unită”
Congresul partidului ”Rusia Unită” - Sputnik Moldova
Abonare
Rusia Unită, partidul de guvernământ de la Moscova, a semnat o declarație de cooperare cu reprezentanții partidelor din Serbia, Muntenegru, Bosnia, Macedonia și Bulgaria pentru crearea statelor suverane neutre.

BUCUREŞTI, 28 iunie – Sputnik. Semnatarii documentului susțin crearea unui teritoriu militar neutru în Balcani şi accentuează faptul că, în cadrul unei "reduceri a tensiunilor internaționale”, este deosebit de important pentru Europa de Sud-Est „să dezvolte inițiativa formării unui număr mare de politicieni din Balcani pentru crearea unui teritoriu al statelor suverane neutre”, informează siteul Partidului Rusia Unită.

Флаги России, ЕС, - Sputnik Moldova
Noua strategie de securitate a UE presupune o colaborare cu Rusia

Acest teritoriu al statelor suverane ar include Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria şi România. Chiar dacă România nu a fost menționată alături de celelalte țări, aceasta este, totuși, una dintre țările importante ale regiunii.

În acest context trebuie precizat faptul că mai mulți analiști politici susțin că Rusia vede în România o țară fără propria sa politică externă și a cărei elită politică este dominată aproape integral de SUA. Astfel, potrivit acestor politologi, oferta ”Rusiei Unite” către partidele din România ar fi una indirectă și ar îndemna clasa politică românească să facă eforturi în vederea consolidării independenței și suveranității.

"Acest proiect își propune să devină o doctrină strategică regională care în viitor să fie încorporată în strategia pan-europeană a unei noi arhitecturi de securitate continentală", a declarat Partidul Rusia Unită.

Semnatarii proiectului au în vedere problemele actuale ale securității europene din Balcani și subliniază necesitatea căutării unei soluții comune "ne-aliniate" actualului status-quo.

Declarația scoate în evidență interesul față de dezvoltarea cooperării țărilor din Balcani cu Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), precum și extinderea cooperării multilaterale în domeniul comerțului, economiei, finanțelor, energiei și turismului.

Din partea rusă, documentul a fost semnat de Serghei Zheleznyak la al 15-lea congres al Rusiei Unite care s-a desfăşurat la Moscova. Zheleznyak a declarat jurnaliștilor că regiunea balcanică "are o semnificație istorică enormă" pentru Rusia. 

Fluxul de știri
0