Noua strategie de securitate a UE presupune o colaborare cu Rusia

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Accesați arhiva multimediaФлаги России, ЕС,
Флаги России, ЕС, - Sputnik Moldova
Abonare
Implicarea activă a Federaţiei Ruse în discuţiile legate de problemele curente reprezintă noua strategie de Securitate a Uniunii Europene, transmite agenţia RIA Novosti cu referire la publicaţia Financial Times.

BUCUREŞTI, 27 iunie — Sputnik. După Brexit, proiectul documentului prevede posibilitatea îmbunătăţirii treptate a relaţiilor cu Rusia. În acesta se afirmă că "UE şi Rusia sunt interdependente".

Însă se evidenţiază şi necesitatea "unui răspuns comun şi sistemic" la "provocarea strategică" din partea Moscovei, notează RIA Novosti cu referire la publicaţia Financial Times.

"Urmează să implicăm Rusia în discuţiile cu privire la neînţelegerile existente şi să colaborăm atunci şi dacă interesele noastre vor coincide", se spune în documentul citat.

Prima strategie de securitate a Uniunii Europene a fost elaborată în 2003. Atunci, documentul menţiona o colaborare mai strânsă între ţările membre ale UE în domeniul apărării, care presupunea, în special, crearea unor cartiere generale în perioada "crizei de existenţă" a UE.

КРЕМЛЬ - Sputnik Moldova
Liderii G7: Rusia trebuie atrasă în soluționarea problemelor internaționale

Documentul din acest an, al doilea în domeniul securităţii, urmează să fie prezentat în cadrul summitului UE de miercuri, 29 iunie, de către Federica Mogherini, comisarul pentru relaţiile externe ale UE.

Anterior, reprezentanţii ţărilor occidentale au făcut mai multe declaraţii cu privire la existenţa aşa-numitor ameninţări din partea Rusiei. Pericolul reprezintă un argument prin care SUA justifică sporirea prezenţei sale militare în Europa de Est, NATO plasând deja patru batalioane în ţările baltice şi Polonia.

Autorităţile ruse au declarat în mai multe rânduri că Moscova nu este interesată de escaladarea unor conflicte, însă este gata să răspundă la acţiunile Vestului.

Fluxul de știri
0