Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Și Parlamentul UE i-a arătat Marii Britanii spre ușă

© Sputnik / Ирина Калашникова / Accesați arhiva multimediaParlamentul European
Parlamentul European - Sputnik Moldova
Abonare
În Parlamentul European deja a fost înaintat un proiect de rezoluție ce îndeamnă la aplicarea imediată a articolul 50 al Tratatului de la Lisabona în vederea demarării procedurii de părăsire a Uniunii Europene de către Marea Britanie.

CHIȘINĂU, 28 iun — Sputnik. Parlamentul European cheamă Uniunea Europeană să aplice imediat articolului 50 al Tratatului de la Lisabona pentru formalizarea ieșirii Marii Britanii din componența UE, se menționează în proiectul de rezoluție al Adunării, transmite RIA Novosti.

Футбол. Чемпионат Европы - 2016. Матч Англия - Исландия - Sputnik Moldova
Brexit cvasitotal: fondatorii fotbalului părăsesc Euro-2016

Documentul urmează să fie adoptat de către deputații Parlamentului European la finele sesiunii extraordinare de marți de la Bruxelles, în legătură cu rezultatele referendumului privind ieșirea Marii Britanii din UE.

La 23 iunie în Marea Britanie s-a desfășurat referendumul privind apartenența Regatului Unit la UE. Potrivit rezultatelor oficiale, pentru ieșirea țării din UE au votat 51,9% dintre britanici.

În proiectul de rezoluție, care se pare că va fi susținut de toate fracțiunile, se menționează că Parlamentul European ”ia act de dorința cetățenilor Marii Britanii de a ieși din UE” și ”subliniază că dorința poporului trebuie respectată în totalitate, începând cu activarea imediată a articolului 50 al Tratatului Uniunii Europene”.

Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona privind UE prevede că orice stat membru al Uniunii Europene poate lua decizia privind ieșirea din componența Uniunii. Pentru începerea unei asemenea proceduri, țara trebuie să înștiințeze oficial Bruxellesul cu privire la o astfel de intenție, după care urmează procesul de negocieri privind etapele de retragere cu luarea în calcul a relațiilor ei ulterioare cu Uniunea.

Fluxul de știri
0