Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova vrea garanţii cu privire la volumul de apă eliberat la Novodnestrovsk

© Guvernul RMDigul de protecţie de pe Nistru
Digul de protecţie de pe Nistru - Sputnik Moldova
Abonare
După o pauză de 3 ani, Moldova şi Ucraina au reluat discuţiile în cadrul reuniunii grupelor de experți pe problematica funcționării Complexului hidroenergetic de la Novodnestrovsk.

CHIŞINĂU, 28 iun – Sputnik. Problema funcționării Complexului hidroenergetic de la Novodnestrovsk, situația ecologică din regiune creată în urma exploatării acestui nod, sunt subiectele discutate în cadrul reuniunii grupelor de experți din Republica Moldova și Ucraina. Delegația Moldovei, formată din specialiști de la ministerele Economiei, Mediului, Academia de Științe a Moldovei și alte structuri de stat, a fost condusă de viceministrul Economiei, Valeriu Triboi.

Ultima dată consultările în acest grup au avut loc acum trei ani. Părţile au vorbit despre necesitatea definitivării proiectului Acordului privind asigurarea funcționarii Complexului hidroenergetic nistrean, cu stabilirea unor garanții clare pentru Republica Moldova ce țin de volumul de apă, care va fi asigurat mai jos de barajul nr.2.

Днестр - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sondaj Sputnik: motivul secării Nistrului trebuie căutat în Ucraina

La solicitarea delegației Republicii Moldova, partea ucraineană a acceptat ca până la 15 iulie să prezinte tot setul de documente ce țin de proiectarea obiectului și, în caz de necesitate, să pună la dispoziție alte acte suplimentare  legate de construcția și funcționalitatea Compleului.

Părțile au mai convenit să elaboreze de comun acord proiectele deciziilor privind statutul liniilor de tensiune înalta, care trec prin teritoriile lor. Aceste documente ar putea fi aprobate în cadrul ședinței Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economica.

Următoarea ședință în problema funcționării Complexului hidroenergetic nistrean de la Novodnestrovsk va avea loc la sfârșitul lunii iulie, la Chișinău.

Fluxul de știri
0