Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Capriciile vremii din Moldova au afectat recolta de fructe

© Sputnik / Евгений ПанасенкоЯблоки
Яблоки - Sputnik Moldova
Abonare
După cum menționează pomicultorii locali, din cauza capriciilor vremii, anul acesta nu se așteaptă o recoltă prea bogată de fructe. În prezent, sunt evaluate pagubele provocate de înghețurile de primăvară, de ploile abundente și de arşiţa din această vară.

CHIȘINĂU, 28 iun — Sputnik. Potrivit calculelor prealabile, recolta de fructe din acest an va fi comparabilă cu rezultatele modeste din anul 2015, a declarat pentru Sputnik directorul executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din Moldova, Iurie Fală.

Яблоки - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Amenințări pentru recolta din Moldova în 2016

Potrivit acestuia, recoltei redusă din acest an a fost condiţionată de vremea instabilă. De exemplu, din cauza înghețurilor din aprilie, pomicultorii din Moldova au pierdut aproximativ 100 de mii de tone de mere. Cel mai mult au avut de suferit din cauza oscilațiilor de temperatură din această primăvară raioanele de nord — Briceni, Ocnița, Edineț, Râșcani. În afară de aceasta, gospodăriile pomicole suportă permanent pierderi din cauza ploilor torențiale. Astfel, ploile și rafalele puternice de vânt de la mijlocul lui iunie, au prejudiciat livezile din raioanele Florești și Ungheni.

"Arşiţa care s-a instalat în iunie ar putea influenţa și ea într-o anumită măsură calitate recoltei. De aceea, ne așteptăm că rezultatele din acest an vor fi la fel ca și în 2015. Există însă o mare probabilitate că ar putea fi și mai mici", a spus Fală.

Specialistul a subliniat că, din cauza căldurii excesive, recoltarea merelor și prunelor va începe în acest an mai devreme cu aproximativ două săptămâni și jumătate.

Mai mult decât atât, organizațiile de profil continuă până azi să facă totalurile secetei din anul 2015. În prezent, specialiștii studiază dacă într-adevăr temperaturile înalte din anul trecut au influențat negativ formarea mugurilor la copacii fructiferi.

Fluxul de știri
0