Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Prin noua sa strategie de securitate, UE își propune cooperare cu Rusia

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaRussian President Vladimir Putin meeting in St.Petersburg with Jean-Claude Juncker, President of the European Commission
Russian President Vladimir Putin meeting in St.Petersburg with Jean-Claude Juncker, President of the European Commission - Sputnik Moldova
Abonare
Implicarea activă a Federaţiei Ruse în discuţiile cu privire la problemele curente este una dintre prevederile noii strategii de Securitate a Uniunii Europene, transmite agenţia RIA Novosti cu referinţă la publicaţia Financial Times.

CHIȘINĂU, 28 iunie — Sputnik. După Brexit, noua strategie de securitate a UE prevede posibilitatea îmbunătăţirii treptate a relaţiilor cu Rusia. În textul acestuia se mai afirmă că "UE şi Rusia sunt interdependente".

Флаги России, ЕС, - Sputnik Moldova
Soros: Rusia devine o putere mondială pe fundalul destrămării UE

Totodată, autorii proiectului au evidenţiat şi necesitatea "unui răspuns comun şi sistemic" la "provocarea strategică" din partea Moscovei, notează RIA Novosti cu referire la publicaţia Financial Times.

"Urmează să implicăm Rusia în discuţiile cu privire la neînțelegerile existente şi să colaborăm atunci şi dacă interesele noastre vor coincide", se spune în documentul citat.

Prima strategie de securitate a Uniunii Europene a fost elaborată în 2003. Acel document menţiona o colaborare mai strânsă între ţările membre ale UE în domeniul apărării, care presupunea, în special, crearea unor cartiere generale în perioada "crizei de existenţă".

Documentul supus la această etapă dezbaterilor, care este al doilea în domeniul securităţii, urmează să fie prezentat la summitul UE de miercuri, 29 iunie, de către Federica Mogherini, comisarul pentru relaţiile externe al UE.

Авиация РФ нанесла точечные удары по позициям ИГ в Сирии - Sputnik Moldova
UE, Rusia, integrarea eurasiatică. Situaţia României şi a altor "state mici"

Anterior, reprezentanţii ţărilor occidentale au făcut mai multe declaraţii cu privire la existenţa aşa-numitor ameninţări din partea Rusiei. 

Existența unui asemenea pericol reprezintă un argument prin care SUA justifică sporirea prezenţei sale militare în Europa de Est, NATO plasând deja patru batalioane în ţările baltice şi Polonia.

Autorităţile ruse au declarat în repetate rânduri că Moscova nu este interesată în escaladarea unor conflicte, însă este pregătită să răspundă la acţiunile Vestului.

Fluxul de știri
0