Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ultimul cuvânt al lui Filat, înainte de a dispărea din vizorul opiniei publice

© Sputnik / Евгений ПанасенкоВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În dosarul de corupție în care este acuzat de procurori, lui Vladimir Filat i se va oferi ultimul cuvânt în fața instanței.

CHIȘINĂU, 26 iun – Sputnik. Luni, la ora 12.00, la Judecătoria Buiucani din Chișinău, este fixată una dintre ultimele ședințe de judecată în dosarul ex-premierului Vladimir Filat. 

Fostul premier și deputatul PLDM este acuzat de procurori de corupere pasivă și trafic de influență. Organul de urmărire penală a solicitat în instanță o pedeapsă pentru Filat de 19 ani de închisoare, cu confiscarea averii dobândite ilicit și privarea de dreptul de a ocupa funcții de răspundere pe o perioadă de 5 ani.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Promisiunea lui Filat înainte de adio

Filat a fost reținut de procurorii anticorupție la 15 octombrie anul trecut, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat. În ultimul său discurs de la tribuna forului legislativ, liberal-democratul a promis că va face dezvăluiri ce vor face ca sistemul politic moldovenesc ”să sară în aer”.  

În aproape nouă luni de detenție preventivă, Filat nu a făcut nicio destăinuire din cele promise. În postările sale pe o rețea de socializare, scrise de soția sa, Filat îl acuză pe democratul Vladimir Plahotniuc de cele ce i se întâmplă, fără a prezenta dovezile și argumentele promise.

Filat a recunoscut în ultima sa postare că este unul din autorii a ceea ce se întâmplă în Moldova și a situației în care a ajuns țara.

”Regret că am fost și eu complice a ceea ce s-a întâmplat”,  a scris Filat. 

Opinia publică și clasa politică a așteptat însă ca Filat să vorbească. Întrebat de ce tace în timp ce era escortat pe coridoarele Judecătoriei de la Buiucani, acesta a declarat că concluziile vor fi făcute mai târziu.

И это несмотря на то, что сам действующий лидер ЛДПМ заявил, что его травят целенаправленно. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce se pregăteşte să scrie Vladimir Filat
  

Filat a refuzat până acum să vorbească și în instanță și să discute cu procurorii. Ziua de luni, când în instanță i se va oferi ultimul cuvânt, ar putea fi la fel de ”tăcută” pentru Filat. Avocatul său a pregătit deja terenul pentru un asemenea scenariu, anunțând că clientul său este slăbit în urma grevei foamei și că nu este clar dacă va putea vorbi.

Potrivit Codului de procedură civilă, după ce inclupatul își ține ultimul cuvânt în fața instanței, magistrații se retrag pentru deliberări și anunță sentința. În cazul în care judecătorii vor satisface cererea procurorilor, Filat nu va mai avea șanse să apară în fața opiniei publice cu declarațiile promise atât de insistent acum nouă luni de la tribuna Parlamentului. 


Fluxul de știri
0