Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Un liberal îl critică pe Chirtoacă pentru cum gestionează treburile în Chişinău

© Sputnik / Мирослав РотарьКиртоакэ представил отчет за 9 лет своей деятельности
Киртоакэ представил отчет за 9 лет своей деятельности - Sputnik Moldova
Abonare
Avertizările despre înrăutățirea timpului necesită a fi respectate. Costurile prevenirii dezastrelor sunt mult mai mici decât cele de restabilire și recuperare a pierderilor.

CHIŞINĂU, 26 iun – Sputnik. Ministerul Mediului, condus de liberalul Valeriu Munteanu, a constatat în mai multe localităţi nerespectarea procedurilor impuse de avertizările meteorologice de la începutul acestei veri legate de averse şi grindină.

Lipsa căilor de evacuare a apelor, necurățarea canalelor existente, a cursurilor de sub poduri și podețe, neeliberarea de vegetație și pământ a gurilor țevilor de scurgere, sunt doar unele dintre lacunele înregistrate în activitatea admnistraţiilor locale.

„Avertizările despre înrăutățirea timpului necesită a fi respectate. Costurile prevenirii dezastrelor sunt mult mai mici decât cele de restabilire și recuperare a pierderilor. Din păcate, consecințele ultimelor ploi, la nivel local, demonstrează că nu au fost adoptate măsuri pentru prevenirea unor situații de risc pentru populație”, constată instituţia.

Consecințele vântului puternic. Copac doborât - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Peste 70 de copaci au căzut în Chişinău în urma ploilor

Potrivit ministerului, avertizarea căderilor unor ploi excepţionale presupunea ca autoritățile locale să fie pregătite pentru a informa populația în legătură cu riscul producerii de inundații, iar structurile pentru situații de urgență să anunţe, în caz de necesitate, grupele operative pentru gestionarea situațiilor  nefaste generate de fenomenele meteorologice.

Precipitaţiile abundente din vara aceasta au produs șuvoaie distructive, afectând grav localitățile, una din cauzele acestora fiind, în opinia ministerului, pasivitatea în pregătirea pentru înfruntarea potențialelor riscuri.

„Îndeplinirea corespunzătoare a activităţilor preconizate ar permite diminuarea în mod considerabil a efectelor negative produse de creşterea debitului de apă, însă pentru realizarea acestora este necesară implicarea plenară a organelor administraţiei publice locale”, susţine ministerul.

Ploile din ultimele săptămâni au făcut ravagii în mai multe localităţii din ţară. Doar în capitală, care este condusă de liberalul Dorin Chirtoacă, în urma ploilor puternice de săptămâna trecută au fost doborâți şi avariați 72 de arbori. Tot în urma stihiei au fost distruse acoperișuri pe o suprafață de 5 mii de metri pătraţi, iar la Cricova, Grătiești și Trușeni au fost inundate subsoluri, beciuri și fântâni. Din cauza unui copac căzut pe o stradă din sectorul Buiucani, a decedat o femeie, iar o adolescentă a ajuns la spital cu leziuni la coloana vertebrală după ce peste ea a căzut un copac în parcul din centrul Chişinăului.

Fluxul de știri
0