Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

La 26 iunie, este marcată Ziua mondială de Combatere a traficului de droguri

© Sputnik / Олег Золото / Accesați arhiva multimediaНаркотики
Наркотики - Sputnik Moldova
Abonare
În Republica Moldova, în anul trecut, incidenţa prin narcomanie a constituit 26 de cazuri la 100 mii populaţie, față de 24 de cazuri în 2014.

CHIŞINĂU, 26 iun – Sputnik. A devenit o tradiție ca în fiecare an, pe data de 26 iunie, să fie marcată Ziua Internaţională de Combatere a Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri. 

Cu această ocazie, în premieră, autoritățile, reprezentanții sectorului nonguvernamental, partenerii de dezvoltare și toți cei care își doresc să alerge pentru o viața fără droguri vor participa la maratonul ”Împreună pentru viață”. Evenimentul își propune să sensibilizeze publicul larg privind provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru întreaga societate și  mai ales pentru tineri.

Курение в общественных местах - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Semnal de alarmă pentru părinţi: copiii lor ar putea fuma, bea, consuma droguri
 

Consumul de droguri reprezintă una dintre cauzele majore ale mortalităţii în rândul tinerilor europeni, atât în mod direct, prin supradoză, cât şi în mod indirect, prin boli, accidente, violenţă şi suicid asociate consumului de droguri. 

Aproape unul din patru europeni a încercat droguri ilegale într-un anumit moment din viaţă. Cifrele arată că în Europa mor în fiecare an între 10 mii şi 20 de mii de consumatori de opiacee. Cel mai frecvent consumat drog este canabisul, fiind urmat de cocaină și amfetamină. 

În Republica Moldova, în anul trecut, incidenţa prin narcomanie a constituit 26 de  cazuri la 100 mii  populaţie, față de 24 de cazuri în 2014. Anual se înregistrează primar 1200 – 1500 de persoane tinere antrenate în consum de droguri şi alte substanţe psihotrope.

În prezent, aproximativ 9500 de persoane afectate de narcomanie se află sub supravegherea medicală în cadrul secţiilor consultative ale instituţiilor medico-sanitare publice. Majoritatea din ei sunt tineri, cu vârsta de până la 30 de ani, circa 90% fiind bărbaţi. 

 

 

Fluxul de știri
0