Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Semnal de alarmă pentru părinţi: copiii lor ar putea fuma, bea, consuma droguri

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaКурение в общественных местах
Курение в общественных местах - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri primul studiu naţional „Sănătatea adolescenților, factorii determinanți comportamentali și sociali”.

CHIŞINĂU, 30 mar – Sputnik. Fiecare al 8-lea adolescent de 11 ani a consumat alcool în ultimele 30 de zile. Băieţii consumă mai des alcool decât fetele, potrivit primului Studiu național „Sănătatea adolescenților, factorii determinanți comportamentali și sociali”, prezentat miercuri de Ministerul Sănătăţii.

Conform rezultatelor sondajului, fiecare al 10-lea respondent de 11 ani și fiecare al 4-lea de 13 ani s-a îmbătat cel puțin o dată în viață.

Totodată, 4,9% dintre respondenți au indicat că au consumat canabis. 8% dintre toți intervievaţii au indicat că fumează. 

Молодежь - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Riscurile la care sunt supuşi tinerii din Moldova: drogurile, sexul şi violenţa

De asemenea, 18,7% dintre adolescenții respondenți au fost implicați în mod repetat în agresiuni fizice în decursul ultimului an, iar băieții — de 5 ori mai frecvent ca fetele. Odată cu avansarea în vârstă, implicarea băieților în mod repetat în bătăi se reduce, iar la fete rămâne fără devieri importante.

Majoritatea adolescenților respondenți — 77,4% — și-au apreciat pozitiv stare de sănătate. Cu toate că majoritatea adolescenților au indexul masei corporale in limitele normei de vârstă și gen, la fiecare al 8-lea adolescent s-a constatat exces de masă corporală, iar la fiecare al 5-lea — deficit de masă corporală.

Obiceiurile alimentare se agravează odată cu vârsta. Frecvența consumului micului dejun, consumului de fructe și luarea masei cu familia scade o dată cu vârsta, de la 11 către 17 ani. Numai jumătate din respondenți au indicat că iau dejunul, iar 30,1% dintre adolescenți au arătat că mănâncă odată pe zi și mai des dulciuri.

Nivelul de activitate fizică este foarte scăzut în toate grupele de vârstă, în special printre fete. La 11 ani, doar 39% dintre băieți și 26% dintre fete au practicat activităţi fizice cu o durată totală de cel puţin 60 de minute pe zi în decursul ultimii săptămâni.

Studiul a fost realizat în 2014 și a cuprins 6 642 de respondenți din 118 instituții de învățământ din ţară.

Fluxul de știri
0