Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Meier-Klodt, despre negocierile care vor urma în formatul "5+2"

© Sputnik / Мирослав РотарьОБСЕ
ОБСЕ - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit reprezentantului special al OSCE, în iulie, în Bavaria, părțile în formatul de negocieri 5+2 se vor înțelege în privinţa unor dispoziţii orientate spre îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului

CHIȘINĂU, 24 iun — Sputnik. Procesul de soluţionare a problemei transnistrene s-a activizat, a declarat vineri în cadrul unei conferințe de presă la Chișinău reprezentantul special al OSCE în procesul de reglementare transnistreană, Cord Meier-Klodt, care își încheie vizita sa în Moldova.

În urma lucrărilor Ședinței permanente în format "5+2", care a avut loc în perioada 2-3 iunie 2015 la Berlin, participanții la procesul de negocieri (reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului ca părți şi Rusiei, Ucrainei și OSCE ca observatori) au semnat un protocol de colaborare. Negocierile în capitala Germaniei au devenit primele în felul lor din ultimii doi ani.

"Semnarea unui astfel de document nu s-a mai făcut din 2011. La Berlin am reușit să dăm un nou impuls procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Urmează încă multă muncă", a declarat Meier-Klodt.

guvern, OSCE - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chişinăul are voinţă politică pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului

Potrivit acestuia, părțile procesului de negocieri se vor întâlni în iulie la conferința tradițională din Bavaria pentru a ajunge la un acord în problemele recunoașterii reciproce a diplomelor de studii superioare eliberate în stânga Nistrului, folosirea automobilelor cu numere de înmatriculare eliberate în Transnistria, dar și în cele de telecomunicații.

Reprezentantul OSCE a mai adăugat că a fost deja semnat protocolul privind protecția mediului ambiant în bazinul Nistrului.

"Sunt foarte bucuros să văd și să aud că discuția dintre părți și grupurile de lucru a fost reluată și s-a intensificat", a subliniat Meier-Klodt.

Transnistria, a cărei populaţie este constituită în proporţie de 60 la sută de rușii și ucrainenii, a încercat să iasă de sub controlul Chișinăului încă până la dezmembrarea URSS, fiind îngrijorată de faptul că Moldova se va uni cu România. În 1992, după o încercare nereușită a autorităților din Moldova de a rezolva problema prin aplicarea forţei, Transnistria a devenit un teritoriu care, de facto, nu este controlat de Chișinău.

Fluxul de știri
0