Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Chişinăul are voinţă politică pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului

© Guvernul RMguvern, OSCE
guvern, OSCE - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Stadiul actual al procesului de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean a fost analizat în cadrul unei întrevederi dintre prim-ministrul Pavel Filip şi Reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE.

CHIŞINĂU, 23 iun – Sputnik. Prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit cu Reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Ambasadorul Cord Meier-Klodt. Cei doi oficiali au discutat despre stadiul actual al procesului de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse pentru avansarea în soluţionarea acestei probleme.

Premierul i-a mulţumit Ambasadorului pentru revigorarea negocierilor în formatul „5+2” şi buna organizare a reuniunii de la Berlin, în perioada 2-3 iunie, care, în opinia lui, poate fi considerată un succes al tuturor părţilor implicate în acest proces.

Şeful Cabinetului de Miniştri a reconfirmat hotărârea fermă de a avansa în realizarea înţelegerilor convenite în cadrul reuniunii de la Berlin, menţionând că protocolul semnat la reuniune constituie o Foaie de parcurs pentru Conferința din Bavaria.

„Am elaborat un Plan de acţiuni pentru atingerea acestui obiectiv, care conţine acţiuni pentru fiecare zi, atât în cadrul grupurilor de lucru, cât şi în timpul discuţiilor dintre părţi”, a precizat premierul.

Приднестровье будет учиться по новым российским пособиям - Sputnik Moldova
Republica Moldova
OSCE: inițiativele Rusiei vor debloca negocierile cu privire la Transnistria

Pavel Filip s-a arătat satisfăcut că unul din punctele fixate în Protocolul de la Berlin, privind protecţia protecţia  mediului, a fost deja îndeplinit.

„A fost înregistrat un progres semnificativ şi în ce priveşte apostilarea diplomelor de studii eliberate de instituţiile de învăţământ din regiunea transnistreană”, a comunicat premierul.

Reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE a încurajat participanţii la negocieri pentru contribuția lor în reluarea negocierilor în formatul „5+2”. Ambasadorul s-a referit la identificarea unor soluții viabile pentru apostilarea diplomelor de studii eliberate de instituţiile de învăţământ din regiunea transnistreană, implementarea unui mecanism care să permită participarea în traficul rutier internațional al autoturismelor din Transnistria  și restabilirea legăturii telefonice între cele două maluri  ale Nistrului.

Premierul Pavel Filip a accentuat că din partea Chişinăului există voinţă politică pentru a soluţiona problemele enunţate şi a veni cu realizări concrete care vor duce la desfășurarea reuniunii din Bavaria.

Fluxul de știri
0