Politolog german: exemplul Marii Britanii ar putea fi de învățătură pentru alții

© Flickr / Dave Stravenلندن میں ٹاور برج
لندن میں ٹاور برج - Sputnik Moldova
Abonare
Dacă în Europa ar fi totul în regulă, nimeni nu ar fi plecat nicăieri; dar când trebuie să primești migranți și să plătești datoriile altora, atunci apar nemulțumiții, consideră politologul Alexander Rahr.

CHIȘINĂU, 24 iun — Sputnik. Referendumul din Marea Britanie a amintit iarăși despre faptul că în țările Europei crește nemulțumirea față de UE, care s-a acumulat de-a lungul a  zeci de ani, a declarat vineri în studio Sputnik Moldova politologul german Alexander Rahr.

Referendumul privind Brexit-ul a avut loc joi în Marea Britanie. Rezultatele votului au arătat că 51,9% sau 16,7 milioane de locuitori din această ţară doresc ieșirea Regatului Unit din componenţa Uniunii Europene.

"Atâta timp cât UE a semnificat pacea pe teritoriul Europei, eficiență economică, confort pentru oameni, atâta timp cât toate acestea au existat, atâta timp cât nu a existat pericolul extern, totul a fost normal. Acum însă extinderea prea rapidă a UE, la care au aderat țări slab dezvoltate, a dus la situația când "frații mai mari" trebuie să le dea bani celor mai mici", a menţionat Rahr.

Potrivit acestuia, ulterior s-a constatat că unele țări din UE cum ar fi Grecia, Portugalia, nu pot ține pasul în privinţa dezvoltării economice cu Germania, țările scandinave, cu Marea Britanie ori cu Franța.

Klaus Iohannis, Președintele României - Sputnik Moldova
Iohannis a convocat o şedinţă de urgenţă în legătură cu Brexit

"Și aceste țări mai slabe au început să facă datorii, au ajuns într-o dependență catastrofală. Alte țări au trebuit să le scoată de acolo. Între timp, la poarta UE s-au aliniat deja noi candidați. O țară atât de mare cum este Ucraina, în care nu se fac niciun fel de reforme, bate în poartă și roagă: dați-ne drumul! Turcia cere abolirea regimului de vize cu UE", a amintit Rahr.

Acesta este convins că oamenilor simpli din Uniunea Europeană, care plătesc impozitele, nu le este pe plac tendință.

"Pentru ei acest lucru este foarte dificil. De aceea Marea Britanie este prima țară care și-a exprimat opinia vizavi de noul format al UE. Exemplul ei poate fi urmat și de alte țări, dacă nu se vor face reforme profunde în interiorul Uniunii Europene", consideră politologul european.

Fluxul de știri
0