Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

MAEIE a anunţat numărul moldovenilor care vor fi afectaţi de Brexit

© Sputnik / Evghenii PanasencoМинистерство иностранных дел и европейской интеграции
Министерство иностранных дел и европейской интеграции - Sputnik Moldova
Abonare
În Marea Britanie muncesc peste o mie de moldoveni care deţin paşapoarte moldoveneşti şi în jur de 30 de mii de moldoveni care au dublă cetăţenie.

CHIŞINĂU, 24 iun – Sputnik. Consecinţele Brexit-ului pentru cetăţenii Republicii Moldova sunt încă greu de estimat, dar, cu siguranţa, efectele acestuia vor fi minime, susţine Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) într-un comentariu pentru agenţia Sputnik.

„Concetăţenii noştri care şi-au legalizat şederea şi activează în acest stat în baza paşaportului moldovenesc, 1052 de persoane, s-au stabilit cu traiul în această ţară conform legislaţiei britanice şi nu cad sub incidenţa legislaţiei europene”, precizează ministerul.

Legislaţia britanică în domeniul migraţiei în raport cu cetăţenii Republicii Moldova nu este una facilitară, la fel şi condiţiile de intrare/ieşire în această ţară nu sunt deloc facilitare şi diferă de regimul oferit de statele ce implementează aquis-ul Shengen.

Павел Филип - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Premierul Moldovei a reacţionat la rezultatele Brexit

„În acest sens, producerea Brexit-ului nu va schimba cumva regimul Marii Britanii faţă de cetăţenii Republicii Moldova”, susţine MAEIE.

Moldovenii care lucrează pe piaţa muncii din Marea Britanie în baza unui paşaport european, cad sub incidenţa legislaţiei europene.

„Numărul acestora nu poate fi stabilit concret, întrucât în datele statistice naţionale aceştia sunt raportaţi ca cetăţeni comunitari. Totuşi, Ambasada Moldovei de la Londra estimează că ar fi vorba despre circa 30 de mii de persoane cu dublă cetăţenie”, informează MAEIE agenţia Sputnik.

Potrivit MAEIE, o ieşire a Marii Britaniei din UE îi va afecta pe cetăţenii comunitari, imigranţii economici din Marea Britanie. Totuşi, este puţin probabil ca urmările unui eventual Brexit se vor răsfrânge cu efect imediat asupra celor care sunt deja angajaţi pe piaţa muncii din Marea Britanie şi cel mai probabil vor produce efecte pentru viitor. Estimările vor fi reale după ce vor fi cunoscute acţiunile post-referendum ale autorităţilor britanice în ceea ce priveşte reglementarea migrației.

Fluxul de știri
0