La summitul OCS, liderii țărilor-membre au adoptat Declarația de la Tașkent

© Sputnik / Михаил Климентьев / Accesați arhiva multimediaГлавы государств-членов ШОС на саммите в Узбекистане
Главы государств-членов ШОС на саммите в Узбекистане - Sputnik Moldova
Abonare
În document este reflectată poziția comună coordonată a statelor-membre ale Organizației pentru Colaborare de la Shanghai privind dezvoltarea în continuare a acesteia și cele mai importante probleme de pe agenda internațională.

CHIȘINĂU, 24 iun — Sputnik. La încheierea summitului din Uzbekistan, șefii statelor-membre ale Organizației pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) au adoptat Declarația de la Tașkent în legătură cu aniversarea a 15-a a organizației.

Întrunirea OSC a avut loc în perioada 23 — 24 iunie la Taşkent. Pe agenda acestuia au fost incluse chestiuni privind dezvoltarea organizaţiei, intrarea Indiei şi Pakistanului în rândurile acesteia şi problemele securităţii regionale.

Совместное фотографирование глав государств-членов ШОС, глав государств и правительств стран-наблюдателей в ШОС и глав делегаций международных организаций - Sputnik Moldova
Rusia
OCS nu intenționează să se transforme într-un bloc militar-politic

Declarația reprezintă documentul principal de totalizare a summitului, în acesta fiind reflectate abordările consolidate ale statelor-membre cu privire la dezvoltarea în continuare a organizației.

Totodată, la încheierea lucrărilor summitului de la Tașkent a fost adoptat planul de acțiuni al organizației pe anii 2016 — 2020 privind realizarea Strategiei de dezvoltare a OCS până în anul 2025.

A fost aprobat raportul de activitate pe anul 2015 a Consiliului regional al structurii antiteroriste din cadrul OCS și a fost adoptat Raportul cu privire la activitatea acestei structuri în anul 2016.

Șefii statelor-membre ale OCS au adoptat de asemenea o decizie cu privire la termenele de convocare a ședințelor Consiliului șefilor statelor-membre ale OSC.

În marja summitului a fost semnat programul privind dezvoltarea colaborării dintre statele-membre ale OCS în domeniul turismului.

Din OSC fac parte Rusia, China, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan. Belarusul, Mongolia, India, Iranul, Pakistanul şi Afganistanul au statut de observatori.

Următorul summit OSC va avea loc în 2017, în Kazahstan.

Fluxul de știri
0