Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon despre Brexit: ideea de integrare europeană pentru Moldova va fi schimbată

© Sputnik / Мирослав РотарьИгорь Додон
Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul PSRM Igor Dodon a declarat pentru Sputnik că, mai devreme sau mai târziu, ideea de integrare europeană pentru Moldova, inclusă în strategiile politice, urmează a fi modificată.

CHIŞINĂU, 24 iun – Sputnik. Rezultatele referendumului din Marea Britanie, prin care cetăţenii s-au expus pentru ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din UE, este începutul sfârşitului pentru Uniunea Europeană. UE este un proiect cu trecut, dar fără viitor, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik liderul PSRM, Igor Dodon.

„Pentru Republica Moldova integrarea europeană şi aderarea la UE nu poate fi o idee naţională”, a declarat deputatul.

„UE ar putea reveni la hotarele Comunităţii Cărbunelui şi Oţelului de la mijlocul secolului trecut sau dispărea cu încetul”, a opinat Igor Dodon.

Potrivit liderului PSRM, Moldova trebuie să-şi creeze agenda sa internă prin care să-şi apere interesele naţionale.

„Da, sunt lucruri bune şi în UE, dar Moldova are de muncit pe interior. Mai devreme sau mai târziu, ideea de integrare europeană pentru Moldova, inclusă în strategiile politice, urmează a fi modificată”, a declarat parlamentarul pentru Sputnik.

Павел Филип - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Premierul Moldovei a reacţionat la rezultatele Brexit

Întrebat dacă Moldova ar putea renunţa la vectorul său de integrare europeană în contextul evenimentelor din Europa şi rezultatele Brexit, Igor Dodon a declarat că ţara noastră trebuie să se concentreze pe o guvernare pro-Moldova.

„Nu pro-Est, nu pro-Vest, ci pro-Moldova. Trebuie să ne ocupăm de problemele noastre. Trebuie să modificăm şi denumirile Ministerului de Externe şi Integrării Europene şi a Comisiei parlamentare pentru politica externă şi integrare europeană”, a menţionat parlamentarul pentru Sputnik.

În opinia lui Igor Dodon, ceea ce a stat la baza crearii UE în secolul trecut, nu mai este de actualitate la această etapă.

„Tot mai mulţi cetăţeni din statele UE pledează pentru păstrarea tradiţiilor naţionale şi împotriva politicilor de imigrare din ultimul timp, pledează pentru o suveranitate mai mare a economiilor naţionale. Cred că rezultatul Brexit era previzibil”, a declarat liderul PSRM în comentariul său pentru Sputnik.

Fluxul de știri
0