Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputaților moldoveni le-a plăcut să majoreze amenzile

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova, mărimea unității convenționale stabilită în Codul Penal al Republicii, va constitui 1% din salariul mediu prognozat pe economie. Acest lucru înseamnă că mărimea amenzii se va modifica în fiecare an.

CHIȘINĂU, 24 iun — Sputnik. În Moldova, amenzile pentru încălcarea legislației se vor majora practic de două ori și jumătate. Modificări în acest sens la Codul Penal al ţării au fost adoptate în prima lectură de Parlamentul RM.

Mărimea unității convenționale a fost stabilită în anul 2002 și de atunci a rămas neschimbată.

Stabilirea unității convenționale la nivelul de 20 de lei din momentul intrării în vigoare a Codului Penal, în majoritatea cazurilor conduc la aplicarea amenzilor neproporționale cu gravitatea infracțiunii săvârșite, se spune în textul proiectului de lege.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Statul câştigă tot mai puţini bani din amenzile aplicate pentru contravenţii

Astfel a fost propusă majorarea unității convenționale de la 20 de lei la 1% din salariul mediu prognozat pe economie, stabilit de Guvern.

În anul 2016, mărimea salariului mediu lunar constituie 5 mii 50 de lei, iar un procent din el se egalează cu 50,5 lei.

După cum subliniază autorii inițiativei, o asemenea modificare asigură corectarea parțială a mărimii unității convenționale în corespundere cu nivelul inflației.

Modificările vor intra în vigoare după ce vor fi adoptate de Parlament în lectura a doua și vor fi publicate în Monitorul Oficial.

Fluxul de știri
0