Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

UE ca țintă pentru referendumuri: Brexit, iar apoi un posibil Turkjoin

© Sputnik / Sergey Guneyev / Accesați arhiva multimediaПремьер-министр Турции Реджеп Тайип Эрдоган во время совместной с президентом России Владимиром Путиным
Премьер-министр Турции Реджеп Тайип Эрдоган во время совместной с президентом России Владимиром Путиным - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Turciei presupune că țara sa ar putea organiza propriul referendum, după exemplul celui britanic - dacă merită în general să adere la UE. Astfel că estee probabilă apariția unui nou termen - Turkjoin - de la denumirea țării și corespondentul englez al cuvântului "intrare".

CHIȘINĂU, 23 iun — Sputnik. Turcia ar putea, potrivit presupunerilor președintelui țării Recep Tayyip Erdogan, să organizeze un referendum la care să fie pusă sub semnul întrebării însăşi necesitatea continuarii încercărilor de aderare la UE, similar referendumului britanic de ieșire din UE.

"Noi vom întreba poporul. Noi am întreba: "Să fie continuate tratativele cu UE sau să le încheiem?" Dacă poporul va spune să le continuăm, noi le vom continua", citează agenția Anadolu din luarea de cuvânt a lui Erdogan la Istanbul.

Cercetătorul de la Centrul Carnegie Europe, Marc Pierini, a declarat pentru France Press că acest pas ar fi mai degrabă unul auxiliar.

"Dacă referendumul va fi organizat în contextul actual, atunci răspunsul va fi "nu" și în felul acesta el ar tempera trendurile populiste actuale", a declarat Pierini.

Potrivit ultimelor sondaje, mai puțin de jumătate din populația Turciei susține aderarea țări la UE, transmite RIA Novosti cu referință la France Press.

Türkiyə və Avropa İttifaqının bayraqları. Arxiv şəkli - Sputnik Moldova
Europenii nu cred în perspectiva aderării Turciei la UE

Acordul de asociere dintre Turcia și UE a fost semnat în anul 1963. Cererea de aderare la UE a fost depusă de Ankara în 1987. Tratativele privind aderarea au început doar în anul 2005. De atunci părțile au au ajuns la un acord în 14 din cele 35 de puncte tehnice pe care urmează să le îndeplinească Ankara pentru a atinge standardele de membru al UE. Mai rămân blocate încă 17 puncte, iar patru puncte sunt negociate.

Negocierile privind aderarea Turciei la UE au fost complicate de mai multe ori de divergențele care au dus la stoparea lor. Principalul obstacol rămâne poziția Turciei în problema cipriotă. O etapă importantă în calea abolirii regimului de vize dintre Turcia și UE a fost semnarea în anul 2013 a acordului de readmisie (acordul țării de a-și primi cetățenii deportați din alte țări).

Fluxul de știri
0