Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

BREXIT: subiectele unor dezbateri incendiare

© SputnikBrexit themed beermats and magazines in JD Wetherspoon's pub, Edinburgh, Scotland.
Brexit themed beermats and magazines in JD Wetherspoon's pub, Edinburgh, Scotland. - Sputnik Moldova
Abonare
Adepții rămânerii Marii Britanii în UE susțin că țara ar avea de câștigat mult mai mult dacă opțiunea lor va învinge, iar tabăra pro-BREXIT aduce argumente că există o mulțime de oportunități nevalorificate și mai multe amenințări legate de statutul de membru al Uniunii Europene.

CHIȘINĂU, 23 iun – Sputnik. Principalele subiecte de dezbateri aprinse în cadrul campaniei dinaintea referendumului privind ieșirea Marii Britanii din UE au fost migrația, criminalitatea, comerțul, legislația, piața muncii și altele.

Премьер-министр Великобритании Дэвид Кэмерон - Sputnik Moldova
Ce ar trebui să știm despre referendumul din Marea Britanie

Migrația

Adepții ieșirii din UE: Marea Britanie nu va putea controla fluxul de imigranți atât timp cât se va afla în componența UE, pentru că libertatea circulației le oferă celorlalți cetățeni ai UE dreptul de a se stabili pe teritoriul britanic.

Adepții rămânerii în UE: părăsirea UE nu reprezintă o soluție pentru criza migranților, ci va apropia mai mult fluxul de emigranți de Marea Britanie, deoarece punctele de control se vor muta din Franța în Marea Britanie.

Criminalitatea și justiția

Adepții ieșirii din UE: în cadrul UE este posibilă arestarea și extrădarea cetățenilor britanici în alte state, unde sunt judecați și condamnați de instanțele străine, deseori pentru infracțiuni minore. Ieșirea din UE ar pune capăt acestui lucru.

Adepții rămânerii în UE: criminalii, care săvârșit crime grave și au fost condamnați în Marea Britanie pot fi extrădați anume datorită Mandatului European de Arestare.

Comerțul

Adepții părăsirii UE: legăturile comerciale ale Marii Britanii cu UE limitează comerțul britanic la spațiile emergente. Bunăoară, lipsesc relațiile comerciale importante cu India sau China. Ieșirea țării din UE ar permite diversificarea relațiilor comerciale și ar permite valorificarea unor piețe de desfacere mai mari.

Adepții rămânerii în UE: 44 la sută din tot exportul Marii Britanii revine spațiului european. Stabilirea unor bariere vamale cu statele-membre ale UE va fi contraproductivă pentru dezvoltarea economică a țării.

Legislație

Adepții părăsirii UE: prea multe legi britanice sunt scrise la Bruxelles, iar hotărârile Curții Europene de Justiție devin obligatorii. Instanțele de judecată britanice trebuie să-și recapete suveranitatea.

Adepții rămânerii în UE: adepții ieșirii exagerează atunci când vorbesc despre cantitatea de acte normative emise de Comisia Europeană. Este preferabilă recurgerea la modificarea din interior a legislației europene imperfecte decât o renunțare totală la prezența în UE.

A sign is seen at the European Commission (EC) headquarters ahead of statements by the EC on the effectiveness of existing measures against tax evasion and money-laundering in light of the recent Panama Paper revelations, in Brussels, Belgium, April 12, 2016. - Sputnik Moldova
În ajun de BREXIT: comisarii europeni evaluează șansele

Piața muncii

Adepții părăsirii UE: pericolul scăderii numărului locurilor de muncă este prezentat în cifre  exagerate de adepții pro-UE. Stimularea investițiilor prin reducerea impozitului pe profit poate determina o înflorire economică asemănătoare cu cea din țărilor scandinave, care se află în afara UE. Părăsirea Uniunii Europene ar aduce beneficii companiilor mici și mijlocii, iar oprirea fluxului de imigranți ar putea însemna majorarea salariilor.

Adepții rămânerii în UE: situația a peste trei milioane de locuri de muncă va deveni incertă în cazul în care se va pleda pentru părăsirea UE, deoarece mai multe companii nu vor fi dispuse să investească într-o țară care nu mai este membră a Uniunii Europene.

Influența la nivel mondial

Adepții părăsirii UE: Marea Britanie nu are nevoie de UE pentru a se manifesta la nivel internațional. Revalorificarea comunității britanice ar însemna un rol mai mare decât cel pe care îl are în interiorul UE.

Adepții rămânerii în UE: Marea Britanie, în cazul unui BREXIT, riscă să devină o epavă în mijlocul Atlanticului. Într-o lume tot mai globalizată interesele țării vor fi protejate mai eficient în interiorul UE.

Finanțele și băncile

Adepții părăsirii UE: dezbaterile despre scurgerea de capital nu au niciun sens. Londra va rămâne un centru financiar al lumii chiar și în afara UE, iar băncile vor dori în continuare să-și aibă sediul central în Marea Britanie, din cauza ratelor de impozitare scăzute.

Флаги Евросоюза - Sputnik Moldova
În ajunul referendumului britanic: comisarii europeni evaluează șansele

Adepții rămânerii în UE: băncile vor fugi din Marea Britanie, iar Londra va suferi un colaps în cazul unui vot favorabil ieșirii din UE, deoarece libertatea circulației capitalului a fost cea care a stimulat creșterile profitului în sectorului bancar european.

Suveranitatea

Adepții părăsirii UE: parlamentul britanic nu mai este unul suveran. Tendințele spre o uniune tot mai strânsă și spre o integrare economică tot mai profundă, reduc și mai mult din suveranitatea britanică.

Adepții rămânerii în UE: într-o lume tot mai globalizată, statele trebuie să colaboreze tot mai strâns în numele prosperității economice comune. Dorința naționaliștilor englezi de a vedea o Mare Britanie izolată subminează interesele naționale.

Apărarea

Adepții părăsirii UE: Marea Britanie ar putea fi îndemnată să contribuie la formarea forțelor armate ale UE, în cadrul căreia Merkel ar putea solicita aprobări prim-ministrului în schimbul unor concesii. Acest lucru ar putea eroda capacitatea de apărare a Marii Britanii.

Adepții rămânerii în UE: europenii se confruntă cu amenințări din partea terorismului internațional și cu ascensiunea Rusiei. Ieșirea Marii Britanii va submina efortul comun de combatere a acestor tendințe.

Fluxul de știri
0