Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Nu Moscova sau Bucureștiul amenință Republica Moldova, ci însuși Chișinăul

© Sputnik / Мирослав РотарьПавел Мидриган
Павел Мидриган - Sputnik Moldova
Abonare
Cel mai mare pericol care amenință Republica Moldova ca stat vine de la Chișinău, nu de la Moscova, Kiev sau București. De această părere este avocatul Pavel Midrigan, decanul Facultății de Relații Internaționale a Universității de Studii Politice și Economice Europene "Constantin Stere".
Nu Moscova sau Bucureștiul amenință Republica Moldova, ci însuși Chișinăul

Midrigan consideră că securitatea națională a Republicii Moldova este amenințată de corupția fără precedent din structurile statale și din instituțiile publice, de clasa politică iresponsabilă, care acționează în interese proprii și în detrimentul celor naționale, dar nu de o țară străină, cum ar fi Rusia, Ucraina sau România.

Avocatul spune că proiectul noii concepții de securitate națională, discutat recent la Consiliul Suprem de Securitate, nu este în măsură să ferească Republica Moldova de pericolele care o amenință cu adevărat, pentru că autorii ei s-au aliniat retoricii belicoase a Alianței Nord Atlantice, care este îndreptată împotriva Federației Ruse. Iar propaganda antirusească nu este în măsură să pună capăt corupției din eșaloanele puterii și inechității din țară.

"Aici, în interior, este rugina care ne macină. Prima e corupția. Și strategia nu prevede lupta cu corupția, nu avem o strategie de luptă cu corupția. Oamenii buni, încercați să diminuați furtul din această țară, dar nu ne speriați cu tancurile rusești, care, iată!, cum spun liberalii, intră în țară pe la Cuhureștii de Sus! Cum să intre tacturile rusești dacă între noi și Federația Rusă se află Ucraina și cunoaștem care sunt relațiile dintre cele două țări?", a spus avocatul Pavel Midrigan.

Președenție - Sputnik Moldova
Politică
Moldova va avea o nouă strategie de securitate națională

Menționăm că recent a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate care a examinat proiectului noii strategii de securitate națională. Potrivit documentului, Federația Rusă rămâne partenerul strategic al Republicii Moldova, dar, în același timp, documentul ia în calcul și "interesul geopolitic sporit al Rusiei în această zonă".

După ședință, președintele Comisiei Securitate Naţională, Apărare şi Ordine Publică, Veaceslav Untilă, a declarat că Strategia prevede și asigurarea securității informaționale, care urmărește de fapt diminuarea influenței posturilor de televiziune rusești asupra consumatorilor de informații din Republica Moldova. Dar, a precizat Untilă, Strategia nu prevede închiderea unor posturi străine de televiziune din țara noastră.

Potrivit lui Untilă, strategia ar urma să fie adoptată de Parlament în această sesiune, adică până la plecarea deputaților în vacanță și să intre în vigoare din 1 ianuarie 2017.

Autor Sergiu Praporșcic

Fluxul de știri
0