Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Problema cu pașapoartele expirate va fi rezolvată. Cine a făcut promisiunea

© cazacu21.roPașaport român
Pașaport român - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Senatorul român, Florin Constantinescu, prezent la Chișinău, a declarat că problema legată de prelungirea pașapoartelor românești va fi depășită foarte curând. Oficialul a explicat și prin ce modalități intenționează să onoreze această promisiune.

CHIȘINĂU, 22 iun — Sputnik. După ședința Comisiei Comune pentru Integrare Europeană a Parlamentelor României și Republicii Moldova, desfășurată la Chișinău, copreședinții acesteia, deputatul moldovean George Mocanu și senatorul român Florin Constantinescu, au făcut declarații de presă.

Klaus Iohannis, preşedintele României - Sputnik Moldova
Societate
Confirmare șocantă: pașaportul expirat înseamnă cetățenia română ”expirată”

Cu referire la problema prelungirii pașapoartelor românești pentru moldovenii care au perfectat certificatul de naștere și pașaportul românesc atunci când erau minori, iar acum nu le mai pot prelungi pe motiv că nu au cetățenia română, oficialul de la București a declarat că problema fa fi remediată.

Florin Constantinescu a spus că este vorba de o modificare legislativă.

„O să mă informez și o să o reglăm cât de repede, în așa fel încât să nu se mai întâmple cu refuzul acesta de prelungire a pașapoartelor… Vom lua legătura cu ministerul de resort și vedem exact ce trebuie de făcut. Dacă nu, o să fac Ordonanță de Urgență în așa fel încât să rezolvăm problema", a subliniat oficialul român.

Mai multor moldoveni, care dețin pașapoarte românești și doresc să le prelungească odată cu expirarea perioadei de valabilitate a acestora, li s-a refuzat acest serviciu, deoarece nu dețin și cetățenia română.

Pașaport român - Sputnik Moldova
ȘOC: pașaportul românesc expirat nu poate fi prelungit. Scandalul cetățeniei

În lipsa unei adeverințe de cetățenie, autoritățile române refuză să prelungească valabilitatea pașapoartelor, iar cetățenii sunt trimiși să depună un dosar pentru redobândirea cetățeniei.

Într-un răspuns oferit corespondentului Sputnik de către Direcția Generală de Pașapoarte Bucureşti se arată că „în prezent valabilitatea pașapoartelor românești nu se mai prelungește, ci se eliberează un nou pașaport, iar pentru obținerea unui pașaport românesc este necesar ca solicitantul să facă dovada cetățeniei cu unul din documentele reglementate de articolul 22 din Legea cetățeniei".

„Precizăm că certificatul de naștere nu face dovada cetățeniei române în cazul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani", a mai notat în răspunsul său Direcția Generală de Pașapoarte București.

Autoritatea Națională pentru Cetățenie a menționat anterior în exclusivitate pentru Sputnik că „dacă minorul nu a fost inclus în certificatele de cetățenie ale părinților, […] atunci părinții, cetățeni români, pot solicita transcrierea certificatului de naștere al minorului în registrele de stare civilă române".

Fluxul de știri
0