Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Insuficiență de carne și de alte produse în rația copiilor din grădinițele RM

© Sputnik / Николай Хижняк / Accesați arhiva multimediaPrânz, copii, grădiniță
Prânz, copii, grădiniță - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit datelor Ministerului Sănătății, rația zilnică incorectă din instituțiile preșcolare duce la creșterea morbidității în rândurile copiilor. Departamentul a elaborat un nou regulament al activității grădinițelor referitor la normele alimentare și tehnico-sanitare.

CHIȘINĂU, 22 iun — Sputnik. Unul dintre factorii care influențează creșterii morbidității în rândurile copiilor de vârstă preșcolară este regimul alimentar defectuos din grădinițe, din care lipsesc mai multe produse necesare, comunică Ministerul Sănătății al RM.

Potrivit datelor departamentului, copii sunt privați de: o treime din norma necesară de carne, 43% din cea de pește, 24% de ouă și 38 % din produsele lactate. Totodată, ei consumă în exces macaroane, crupe și ulei vegetal.

Ministerul de resort menționează că în anii 2009 — 2011 numărul îmbolnăvirilor în rândul copiilor de vârstă preșcolară a crescut cu peste 10%.

Prânz, copii, grădiniță - Sputnik Moldova
Societate
Gata cu mâncarea de proastă calitate în grădinițe și școli

În lista celor mai răspândite boli pe primul loc se află îmbolnăvirile căilor respiratorii, locul doi revine problemelor sistemului digestiv, locul trei — bolilor de sânge, iar locul patru — bolilor infecțioase. În acest context, Ministerul Sănătății al RM a elaborat un nou regulament al activității grădinițelor.

Normele introduse vizează nu numai organizarea alimentației copiilor, ci și situația tehnico-sanitară a instituțiilor preșcolare, întreținerea încăperilor, precum și regimul copiilor. Potrivit departamentului, la ora actuală în majoritatea cantinelor nu se ajung frigidere, veselă și alte ustensile.

Mai mult ca atât, 23% din numărul grădinițelor din țară nu sunt conectate la rețeaua de apeduct, iar 27% din ele nu dispun de toalete în interiorul clădirii.

În afară de aceasta, experții au constatat iluminarea insuficientă și microclima nefavorabilă din încăperile instituțiilor preșcolare.

Noul regulament va fi aplicat atât în grădinițele de stat ale RM, cât și în cele private.

Fluxul de știri
0