Lăcusta africană ar putea ajunge în Moldova în opt zile

© Sputnik / Евгений ПанасенкоLacusta Саранча
Lacusta Саранча - Sputnik Moldova
Abonare
Primele exemplare ale celui mai periculos dăunător al culturilor agricole au fost deja depistate la Soci, unde se fac pregătiri pentru invazia insectelor zburătoare care au ajuns acolo în zbor tocmai din Maroc.

CHIȘINĂU, 22 iun — Sputnik. Avertizarea cu privire la invazia lăcustei marocane a fost emisă de către autoritățile locale din Soci.

„Potrivit informației oferită de specialiștii Direcției Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, stațiunea balneară… intră în zona de risc. Unele exemplare au fost deja observate în oraș; în următoarele zile nu este exclusă invazia în masă a acestor insecte", se spune în comunicatul primăriei.

Сбор овощей в фермерском хозяйстве в Приморском крае - Sputnik Moldova
Agricultorii moldoveni, îngrijorați că seceta din 2015 ar putea să se repete

Se menționează că în regiunea Krasnodar, încă de la începutul lunii iunie, a fost instituit regimul de alertă sporită din cauza răspândirii lăcustei marocane, care este o specie nouă de dăunători pentru Kuban. Tot atunci a fost instituit regimul de situație excepțională şi în Daghestan.

Experții consideră că activitatea solară sporită ar putea fi cauză probabilă a invaziei lăcustelor.

Această specie nu este periculoasă pentru om, însă prezintă o amenințare serioasă pentru culturile agricole, deoarece larvele lor distrug de 100 de ori mai multă vegetaţie decât lăcustele adulte.

Potrivit experților, într-un roi pot intra până la 40 de miliarde de lăcuste, acesta întinzându-se pe o suprafață de sute de kilometri pătrați.

Un asemenea nor de lăcuste poate parcurge până la 80 — 120 km pe zi.

Fluxul de știri
0