Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Agricultorii moldoveni, îngrijorați că seceta din 2015 ar putea să se repete

© Sputnik / Vitaly Ankov / Accesați arhiva multimediaСбор овощей в фермерском хозяйстве в Приморском крае
Сбор овощей в фермерском хозяйстве в Приморском крае - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit informației disponibile, luna februarie 2016 a fost cea mai cald din toată istoria observărilor meteorologice efectuate în ţară. Temperatura medie a aerului a fost cu 5 grade mai înaltă decât norma climatică.

CHIȘINĂU, 21 mar — Sputnik. Pregătirea pentru începutul lucrărilor agricole din sezonului 2016 a început mai devreme cu o lună și jumătate comparativ cu anul trecut, a declarat pentru Sputnik Valeriu Cosarciuc, președintele Federației Naționale a Fermierilor.

Potrivit lui, pentru prima dată semănatul va începe la începutul lunii aprilie.

"Se așteaptă că acest an va fi tot atât de secetos ca și anul trecut. De aceea și recolta va fi mai mică în 2016", a spus Cosarciuc.

Pictură, reproducere, Necredinţa apostolului Toma. Репродукция картины Харменса ван Рейна Рембрандта Неверие апостола Фомы - Sputnik Moldova
Un ministru recunoaşte mâna Lui Dumnezeu în agricultură

El a subliniat că pierderile totale ale agrarienilor moldoveni din cauza secetei au constitui în 2015 aproximativ șase miliarde de lei. Și în acest an pe fermieri îi așteaptă cheltuieli suplimentare din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Producătorii agricoli așteaptă că, din cauza că în  februarie a fost neobişnuit de cald, vor începe să se activizeze mai devreme decât de obicei insectele dăunătoare, iar apariția lor timpurie va spori cheltuielile pentru lucrările de prelucrare a plantelor multianuale în medie cu 5-10%.

Cosarciuc consideră că aceste cheltuieli vor lovi substanțial la buzunar agricultorii. Potrivit specialistului, pentru a reduce din cheltuielile care au apărut din cauza schimbărilor climatice, este nevoie de o abordare complexă: trebuie elaborate soiuri rezistente la secetă, iar autoritățile trebuie să restabilească sistemul de irigare.

Засуха в Челябинской области - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ecolog: În Moldova, secetele se vor repeta o dată la doi ani

"Această problemă poate fi rezolvată, elaborând un program de construire a sistemelor de irigare. Astăzi în Moldova sunt cultivate un milion 600 de mii de hectare de terenuri arabile, dintre care sunt irigate doar 35 de mii de hectare. Totodată, anul trecut, fermierii care au folosit sisteme de irigație nu au primit compensații pentru curentul electric cheltuit în acest scop", a spus Cosarciuc.

Potrivit Academiei de Științe a Moldovei, luna februarie 2016 a fost cea mai caldă din toată istoria observărilor meteorologice efectuate în ţară. Temperatura medie a aerului a fost cu 5 grade mai înaltă decât norma climatică.

Fluxul de știri
0