CHIȘINĂU, 9 iun — Sputnik. Există toate motivele pentru ca denumirile străzilor din Chișinău să fie scrise nu doar în limba moldovenească, dar și în limba rusă, a declarat joi în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Sputnik Moldova conducătorul centrului informaţional-analitic pentru drepturile omului pe lângă Consiliul de Coordonare a Comunităţilor Ruse din Republica Moldova, Mihail Sidorov.
El şi-a argumentat afirmația prin faptul că aproximativ 40% dintre locuitorii Chișinăului — ai orașului, cu excepția suburbiilor — o constituie vorbitorii de limbă rusă și rușii etnici.
"Ar fi logic în acest caz să fie dublate indicatoarele cu denumirea străzilor și în limba rusă", a spus Sidorov.
Acţiunea de schimbare a denumirilor străzilor din Chișinău a demarat în anul 1990 și a durat câțiva ani. Din acel moment au fost câteva încercări de a instala plăcuţe cu noile denumiri ale străzilor în limbile moldovenească și rusă. Acestea însă nu au fost instalate pe toate clădirile, iar cu timpul au fost scoase.
Vorbind despre alte probleme ale populației de limbă rusă din Moldova, Sidorov a menționat că în ceea ce-i privește pe acești cetățeni, lor li se încalcă dreptul la instruire, la acces în serviciul de stat, la informația de interes public etc.
"Despre aceste și alte probleme, noi, reprezentanții organizațiilor etno-culturale din țară, intenționăm să discutăm cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip și cu spicherul Parlamentului, Andrian Candu. Am expediat deja o scrisoare pe numele ambilor demnitari și așteptăm răspunsul", a mai adăugat Sidorov.