Rusia, între „partener strategic” și „amenințare geopolitică”

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Federația Rusă rămâne partenerul strategic al Republicii Moldova, potrivit proiectului noii strategii de securitate națională, care a fost examinat la ședința Consiliului Suprem de Securitate. Dar, în același timp, documentul ia în calcul și “interesul geopolitic sporit al Rusiei în această zonă”.

CHIŞINĂU, 21 iun — Sputnik. După ședința Comisiei Securitate Naţională, Apărare şi Ordine Publică, la care s-a discutat proiectul noii strategii de securitate națională, președintele acesteia, Veaceslav Untilă, a confirmat că, potrivit documentului, Rusia rămâne partenerul strategic al Republicii Moldova. Dar Untilă a precizat că proiectul strategiei urmează să fie aprobat de Guvern, după care și adoptat de Parlament, iar calitatea Rusiei de partener strategic al Republicii Moldova ar putea să fie modificată.

Анатолий Шалару - Sputnik Moldova
Șalaru: nu vrem ca NATO și Rusia să-și rezolve problemele pe teritoriul Moldovei

Veaceslav Untilă a declarat că el a vorbit în fața membrilor Consiliului, punctând care sunt amenințările la adresa securității naționale, între care "războiul informațional, interesul geopolitic sporit al Rusiei în această zonă, problema din sistemul bancar, criza economică, securitatea energetică".

Untilă a afirmat că Strategia prevede și asigurarea securității informaționale, care urmărește de fapt diminuarea influenței posturilor de televiziune rusești asupra consumatorilor de informații din Republica Moldova. Deputatul a precizat că strategia nu prevede închiderea unor posturi străine de televiziune din Moldova.

Potrivit lui Untilă, strategia ar urma să fie adoptată de Parlament în această sesiune, adică până la plecarea deputaților în vacanță, și să intre în vigoare din 1 ianuarie 2017.

Fluxul de știri
0