Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Opinia expertului despre tragedia din Karelia: au economisit pe seama copiilor

© Sputnik / Илья Тимин / Accesați arhiva multimediaВ Карелии во время турпохода погибли дети
В Карелии во время турпохода погибли дети - Sputnik Moldova
Abonare
Din cauza vântului puternic în Karelia s-au răsturnat două bărci în care se aflau copii. Ca urmare, 13 minori și un adult s-au înecat. Un instructor cu experiență a relatat pentru Sputnik cum ar fi putut fi evitată tragedia.

CHIȘINĂU, 20 iun — Sputnik. Tragedia din Karelia s-a produs din cauza nerespectării tehnicii securității și lisei de pregătire a persoanelor care au însoțit grupul de copii, a declarat pentru Sputnik instructorul Dmirti Kolesnikov, președintele „Școlii supraviețuirii".

Potrivit expertului, în ziua tragediei s-au suprapus două condiții care au dus la moartea oamenilor: factorul uman și vremea rea. După cum s-a constatat, toți instructorii care însoțeau copiii erau studenți, iar cel mai în vârstă dintre ei avea 19 ani.

„Lipsa de pregătire a instructorilor, nerespectarea tehnicii securității și condițiile meteo nefavorabile au devenit cauzele acestei tragedii. Când bărcile s-au răsturnat, copiii s-au panicat neștiind cum să procedeze", a spus Kolesnikov.

Victimele puteau fi evitate, dacă grupul și-ar fi înregistrat itinerarul la Ministerul Situațiilor Excepționale, deoarece, în cazul înregistrării, grupul de turiști este însoțit de salvatori. Afară de aceasta, una dintre cauze este că s-a făcut economie din contul echipamentului.

„Vestele de siguranță și cele de salvare se deosebesc substanțial între ele, deși un nespecialist nu va observa diferența. Cele de siguranță costă cu mult mai puţin decât cele de salvare. Respectiv, organizatorii unor astfel de activități deseori folosesc vestele de siguranță, economisind astfel sume considerabile", a specificat expertul.

В Карелии во время турпохода погибли дети - Sputnik Moldova
Rusia
Plimbare cu barca în Karelia: furtuna a răpit viața a 13 copii

Un alt moment important menționat de instructor este mărimea vestei: în cazul unor valuri puternice, persoana poate aluneca ușor din vesta de salvare dacă mărimea acesteia este nepotrivită. Totodată, mulți nu-și încheie curelele speciale care fixează persoana în interiorul vestei, deoarece ele stingheresc mișcările; unii în genere chiar le taie.

Instructorii nu au fost pregătiți la nivelul cuvenit. Mai mult ca atât, angajații taberei de vară au trimis în excursie peste 50 de copii și patru adulți doar cu trei bărci. Expertul afirmă că în fiecare barcă trebuie să fie cel puțin patru adulți.

Investigarea cazului produs pe 18 iunie pe lacul Syamozero continuă. Cei trei instructori riscă până la 10 ani de închisoare. Un dosar penal a fost intentat pe numele Elenei Reșetova, directorul taberei de vară pentru copii.

Fluxul de știri
0