Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Okinawa: zeci de mii de japonezi protestează contra bazelor militare ale SUA

© REUTERS / KyodoProtesters lie on the ground as they try to block work on a contentious U.S. air base in front of the gate of the U.S. Marine Corps Camp Schwab in Nago on the southern Japanese island of Okinawa
Protesters lie on the ground as they try to block work on a contentious U.S. air base in front of the gate of the U.S. Marine Corps Camp Schwab in Nago on the southern Japanese island of Okinawa - Sputnik Moldova
Abonare
În primul caz un militar al SUA ar fi omorât o japoneză de 20 de ani. Corpul neînsuflețit al fetei a fost găsit într-o pădure, iar în mașina soldatului american au fost depistate urme de sânge, care ar fi aparținut japonezei ucise. Ulterior o cetățeancă a SUA, cu grad de ofițer, a urcat beată la volan și a provocat un accident rutier grav.

CHIȘINĂU, 19 iun – Sputnik. Circa 65 de mii de japonezi s-au adunat duminică la un protest pe insula Okinawa pentru a-și exprima dezacordul față de bazele militare ale SUA și față de acțiunile arbitrare ale militarilor americani, informează RIA Novosti.

Presa occidentală scrie că aceste proteste scot în evidență cel mai jos nivel al relațiilor americano-japoneze și pun în pericol planurile SUA de a muta baza militară de pe Okinawa în altă parte a insulei.

Военнослужаий армии США. Militar din armata SUA - Sputnik Moldova
Societate
Urme de sânge în mașină: ce a făcut un soldat al SUA cu o tânără japoneză

Pe unele placate purtate de protestatari era scris ”Pușcașilor marini, plecați” și ”Suntem înrăiți la culme”.

Un protest similar a avut loc pe Okinawa acum 20 de ani, când trei militari ai SUA au răpit și au violat o elevă de 12 ani. Protestele în masă provocate de acest caz groaznic au forțat autoritățile celor două țări să convină asupra mutării bazei militare în alt loc de pe insulă, dar aceste planuri așa și nu au fost realizate.

În acest an pe insula respectivă au avut loc două incidente cu implicarea militarilor americani. În primul caz un militar al SUA în vârstă de 32 de ani ar fi omorât o japoneză de 20 de ani. Corpul neînsuflețit al fetei a fost găsit într-o pădure, iar în mașina soldatului american au fost depistate urme de sânge, care ar fi aparținut japonezei ucise.

Ulterior o cetățeancă a SUA, cu grad de ofițer, a urcat beată la volan și a provocat un accident rutier grav.

Pe Okinawa la ora actuală sunt dislocați 50 de mii de militari americani, dintre care 30 de mii sunt repartizați în baze militare.

SUA au ocupat această insulă după cel de al Doilea Război Mondial până în 1972, iar la ora actuală sub controlul americanilor rămâne aproximativ o cincime din teritoriul Okinawei.

Fluxul de știri
0