Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Europa vrea să reinventeze povestea de succes a Republicii Moldova

© mfa.gov.mdLazăr Comănescu, Andrei Galbur, Harlem Desir
Lazăr Comănescu, Andrei Galbur, Harlem Desir - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul român al afacerilor Externe şi secretarul de stat al Ministerului francez de externe s-au aflat timp de două zile în Republica Moldova. Cei doi oficiali au transmis un mesaj de susţinere pentru agenda europeană a ţării noastre. Şi au dat speranţe privind debursarea împrumutului românesc.

CHIŞINĂU, 18 iun — Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al României, Lazăr Comănescu, şi secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul Afacerilor Externe şi Dezvoltării Internaţionale al Republicii Franceze, Harlem Désir, au efectuat o vizită în ţara noastră în perioada 16-17 iunie.

Cei doi oficiali s-au întâlnit la Chişinău cu preşedintele ţării cu conducerea de vârf a ţării. Vizita a fost prilejuită de împlinirea, la 27 iunie, a doi ani de la semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Acesta urmează să intre în vigoare, în integralitatea sa, la 1 iulie 2016.

Lazăr Comănescu şi Harlem Desir au transmis un mesaj de susţinere pentru agenda europeană a Republicii Moldova, menţionând rezultatele înregistrate în ultimele luni în planul reformelor şi al implementării Acordului de Asociere cu UE care, în opinia diplomaţilor europeni, vin în întâmpinarea aşteptărilor cetăţenilor Republicii Moldova şi ale partenerilor europeni.

Suntem aici pentru a reconfirma suportul pentru parcursul european al Republicii Moldova și a exprima susţinere actualului Guvern în ceea ce priveşte reluarea reformelor în direcția apropierii de UE, au asigurat cei doi oficiali.

Vladimir Voronin - Sputnik Moldova
Politică
Voronin, foc şi pară din cauza condiţiilor de acordare a creditului românesc

În urma acestei vizite par să se întrevadă şanse reale şi pentru deblocarea împrumutul de 150 de milioane de euro promis de România. Cel puţin, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Andrei Galbur, a afirmat în cadrul întrevederii cu cei doi oficiali europeni că ţara noastră mizează pe disponibilitatea României „de a ne acorda ajutor în spiritul parteneriatului strategic şi al relaţiei privilegiate dintre ţările noastre".

Ministrul a menţionat că a reconfirmat în acest context interesul pentru valorificarea pe deplin a ajutorului financiar nerambursabil acordat de către România Republicii Moldova.

„… mizăm de asemenea pe disponibilitatea României de a ne acorda asistenţa financiară rambursabilă în valoare de 150 de milioane de Euro, implementarea căreia sperăm că o vom putea demara în timpul cel mai apropiat", a declarat Galbur.

Milioanele din creditul românesc ar putea ajunge însă în ţara noastră doar după vizita unei noi misiuni a FMI la Chişinău.

Fluxul de știri
0