Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul i-a dat mână liberă lui Chirtoacă

© Sputnik / Мирослав РотарьПримар Кишинева Дорин Киртоакэ в день свадьбы с Анишоарой Логин
Примар Кишинева Дорин Киртоакэ в день свадьбы с Анишоарой Логин - Sputnik Moldova
Abonare
Organul legislativ suprem a adoptat vineri Proiectul de lege cu privire la statutul municipiului Chișinău care, potrivit opiniei opoziţiei, îi oferă mai multe atribuţii primarului capitalei Dorin Chirtoacă.

CHIŞINĂU, 18 iun — Sputnik. Deputaţii au adoptat cu majoritate de voturi, în a doua lectură, proiectul de lege privind statutul municipiului Chişinău. În susţinerea proiectului s-au pronunţat 56 de parlamentari.

Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Ce va fi după demiterea lui Chirtoacă. Va fi mai bine? Chiar așa?

Respectiva iniţiativă a iscat discuţii aprinse în societate şi în parlament. Proiectul a fost propus de reprezentanţii Partidului Liberal. Potrivit forţelor de opoziţie şi societăţii civile, documentul are drept scop lărgirea atribuţiilor primarului general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă — promovat în funcţie de Partidul Liberal şi nepot al principalului liberal al ţării, Mihai Ghimpu.

În opinia opoziţiei, prin adoptarea acestei legi este instituit, de facto, controlul total al primarului general şi al liberalilor asupra Chişinăului. Liberalii insistă că nu este aşa, iar proiectul propus de ei urmăreşte alte scopuri.

Între altele, legea îi oferă primarul posibilitatea de a numi în funcţie viceprimarii fără acordul Consiliului municipal. Acesta va putea numi viceprimarii printr-o dispoziţie, în cazul în care Consiliul va respinge de două ori consecutiv candidaturile propuse de el.

Socialiştii au anunţat anterior că intenţionează să conteste această iniţiativă legislativă la curtea constituţională.

Fluxul de știri
0