Maior vrea ca Marea Neagră să fie linia de separare între Occident şi Rusia

© Sputnik / Sergei Petrosyan / Accesați arhiva multimediaГвардейский ракетный крейсер "Москва"
Гвардейский ракетный крейсер Москва - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, susține că "Marea Neagră este pe punctul de a deveni o linie de demarcație între Occident și Rusia", potrivit unui comunicat al Ambasadei României la Washington.

BUCUREŞTI, 17 iunie — Sputnik. George Maior a vorbit în cadrul panelului "The Changing Military Balance în the Black Sea" la conferința "Black Sea Energy and Security", organizată de Atlantic Council.

La Washington, ambasadorul George Maior a ţinut să sublinieze că, din punct de vedere istoric, Marea Neagră a fost dominată militar fie de Imperiul Otoman, fie de Rusia, însă această situație s-a schimbat în anii '90, informează Agerpres.

"Marea Neagră este pe punctul de a deveni o linie de demarcație între Occident și Rusia. România este o țară aflată în prima linie, un rol de neinvidiat pe care țară noastră l-a mai avut. De această dată, datorită faptului că suntem membru NATO și UE, regiunea Mării Negre a câștigat mai multă atenție la nivel strategic și, în consecință, aliații iau în considerare o prezență regulată, multinațională a NATO în Marea Neagră, în conformitate cu dreptul internațional", a afirmat ambasadorul român.

Boiko Borisov - Sputnik Moldova
Răzgândire la SOFIA. Bulgaria nu mai acceptă crearea flotei NATO la Marea Neagră

Maior consideră că se remarcă o creștere a capacităților militare rusești în zona lărgită a Mării Negre: în regiunile separatiste din Georgia și în regiunea Transnistria din Republica Moldova, ceea ce poate genera insecuritate și instabilitate.

Ambasadorul român doreşte ca România să aloce 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare începând din 2017. De asemenea, Maior este bucuros că Aliații îşi întăresc dialogul politic și cooperarea cu Georgia, Ucraina și Moldova, state care au nevoie de "asistență" pentru a face față provocărilor la adresa securității lor naţionale.

Fluxul de știri
0