Politician la SPIEF: pierzând piața Rusiei, Moldova nu a câștigat piața UE

© Sputnik / Miroslav RotariПравительство РМ Guvernul Republicii Moldova
Правительство РМ Guvernul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Acordul de liber schimb cu UE nu a adus Moldovei rezultatele scontate, a constatat Igor Dodon luând cuvântul la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF).

CHIȘINĂU, 17 iun — Sputnik. Experții afirmă că semnarea Acordului de liber schimb cu UE s-a dovedit a fi nefast pentru economia moldovenească. Începând cu 1 septembrie 2014, adică din momentul intrării în vigoare a acestui Acord, exporturile din republică în Uniunea Europeană au scăzut. În perioada septembrie — decembrie 2014 exporturile din Moldova pe piața țărilor UE s-a redus cu 0,4%, în anul 2015 — cu 2,3%, iar în primul trimestru al anului 2016 — cu 14,5%.

Exportul în UE nu salvează Moldova

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, luând cuvântul la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, a declarat că „semnând Acordul de Asociere cu UE, Moldova a pierdut în măsură considerabilă piața Rusiei și nu a obținut nimic comparabil pe piețele țărilor UE".

Панельная сессия Геоэкономика крупных инфраструктурных проектов в рамках ПМЭФ - Sputnik Moldova
Rusia
Mass-media: la SPIEF Rusia va da „un semnal” Occidentului

Potrivit politicianului, având în vedere concurența acerbă și raportul „preț/calitate", producția moldovenească tradițională pentru export nu poate fi livrată în țările UE în cantități comparabile cu cele exportate în Rusia și țările CSI.

De aceeași părere este și directorul adjunct al Centrului pentru Studii Strategice și Reforme, doctorul în economie, Elena Gorelova.

Aceasta a subliniat că în Europa s-a intensificat concurența internă dintre producătorii diferitelor țări membre UE care produc mărfuri agroalimentare, tocmai ceea ce Moldova intenționa să exporte în primul rând, într-un volum sporit.

„Acest lucru se întâmplă din cauza că Rusia a introdus față de UE sancțiuni economice de răspuns. Producătorii agricoli din Spania, Italia, Grecia, Franța, Polonia și din alte țări UE, pierzând piața rusă, au început să concureze intens între ele pe piața comună a UE. Moldova deocamdată nu poate concura cu producătorii europeni", a adăugat expertul.

Ce-i de făcut?

Dodon a spus ce trebuie de întreprins pentru restabilirea economiei Moldovei.

„Pentru deblocarea relațiilor cu Rusia și normalizarea acestora, este necesar să fie revăzute în cel mai scurt timp prevederile Acordului de liber schimb cu UE în format trilateral: Moldova, UE și Rusia. În prim plan trebuie puse interesele economice ale republicii", consideră Dodon.

În opinia politicianului, pentru a asigura dezvoltarea constantă a economiei și crearea locurilor de muncă, este necesară protejarea pieței interne a Moldovei și susținerea complexă a producătorilor locali de mărfuri și servicii. Afară de aceasta, trebuie aplicate toate măsurile tarifare și netarifare pentru a stopa importul acelor mărfuri pe care le putem produce noi înșine pentru consumul nostru intern.

„O deosebită atenție trebuie acordată sectorului agricol și industriei de prelucrare a materiei prime agricole: industriei de conserve, vinificației ș. a. La revizuirea Acordului de liber schimb trebuie de obținut revenirea la comerțul asimetric cu țările UE, măcar pentru o perioadă de trecere de 5 — 10 ani", spune liderul PSRM.

Acesta susține că pentru restabilirea pozițiilor pe piața rusă nu va fi suficientă revizuirea Acordului de liber schimb cu UE.

„Este necesară susținerea din partea statului a întreprinderilor complexului agroindustrial al țării: subvenții, acces simplificat și preferențial la achizițiile de stat, sprijinirea exportului, crearea unui fond de stat pentru garantarea creditelor bancare și multe altele", a adăugat Dodon.

Gorelova a remarcat că la ora actuală în republică ar fi mai convenabil să se lucreze pentru piața Rusiei, deoarece pe teritoriul FR acționează sancțiuni de răspuns pentru livrările de produse agricole din țările UE și din Turcia.

Fluxul de știri
0