Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BM: Moldova rămâne în continuare una dintre cele mai sărace țări din Europa

© Sputnik / Евгений ПанасенкоБлошиный рынок
Блошиный рынок - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Experții de la Banca Mondială au constatat reducerea nivelului de sărăcie din Moldova, subliniind totodată că pe viitor se mențin riscurile de creștere a acestui indicator.

CHIȘINĂU, 17 iun — Sputnik. Moldova rămâne a fi una dintre cele mai sărace țări din Europa, potrivit unui raport al Băncii Mondiale care a fost prezentat la Chișinău.

În studiu se arată că, începând cu anul 2000, creșterea economică anuală în țară a constituit 5%.

Care dintre politicienii moldoveni este cel mai sărac - Sputnik Moldova
Pentru politicianul din Moldova, sărăcia nu-i un cusur

Totodată, nivelul sărăciei la scară națională s-a redus de la 68% la 27% în perioada anilor 2000-2004, continuând trendul de descreștere și atingând la 11,4% în anul 2014.

"Cu toate acestea, Republica Moldova rămâne a fi una dintre cele mai sărace țări din Europa, confruntându-se cu obstacole pe calea progresului în acest domeniu, se menţionează în raportul BM.

După cum subliniază experții organizației financiare internaționale, deși Moldova și-a îmbunătățit indicatorii în luptă cu sărăcia și în ridicarea nivelului de bunăstare generală, factorii de bază, însă, care au contribuit în trecut la îmbunătățirea situației, se pare că au pierdut din influență.

Potrivit studiului BM, pe lângă majorarea salariilor din afara sectorului agricol, pensiile au devenit un factor foarte important care a contribuie la creșterea veniturilor a 40 la sută din populaţia cea mai săracă și reducerea nivelului de sărăcie. În raport se precizează că pensiile în ţara noastră nu sunt cel mai eficient instrument de susținere a celor mai nevoiașe pături ale populației.

"Situaţia pe piața muncii din Moldova și-a îmbunătățit în ansamblu, însă datorită creșterii productivității muncii şi nu din contul creării noilor locuri de muncă. De fapt, nivelul de ocupație a fost în scădere permanentă", au subliniat experții de la Banca Mondială.

Mai mult decât atât, între localitățile urbane și cele rurale există un mare decalaj în ceea ce ţine de educație și accesul la servicii, iar șocurile macroeconomice și schimbările climatice sporesc şi mai mult gradul de vulnerabilitate a celor mai sărace pături ale populației.

Пенсионер - Sputnik Moldova
Societate
Cine primește cele mai mari pensii în Moldova

După cum a declarat economistul principal al BM, unul dintre principalii autori ai studiului, Maria Eugenia Davalos, "creșterea transferurilor bănești încetinește și statul nu-și poate permite să majoreze pensiile". "Astfel, pe viitor, îmbunătățirea nivelului de trai trebuie să provină din crearea locurilor de muncă", a specificat specialistul.

Printre recomandările propuse de experții BM se numără consolidarea pieței interne a muncii, lupta cu corupția în mediul de afaceri, dezvoltarea activităților agricole și neagricole în localitățile rurale, dar și îmbunătățirea sistemului de asigurare socială și oferirea alocațiilor pentru căldură.

"Consolidarea situației financiare a micilor producători agricoli este foarte importantă, deoarece sectorul agricol asigură 30% din ocuparea forţei de muncă, iar 24% din populația aptă de muncă este ocupată în agricultură în bază de provizorat", a precizat reprezentantul permanent al BM în Moldova, Alex Kremer.

Potrivit acestuia, deoarece majoritatea micilor fermieri nu se ocupă cu comerțul, urbanizarea și ocupația în sectorul nonagricol sunt cele mai eficiente metode de luptă cu sărăcia.

Fluxul de știri
0