Sinodul Panortodox: Bisericile Rusiei, Bulgariei, Georgiei și Antiohiei, lipsă

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaЗаседание Священного Синода Русской православной церкви в Москве
Заседание Священного Синода Русской православной церкви в Москве - Sputnik Moldova
Abonare
Pe insula grecească Creta demarează la 16 iunie Marele Sinod Panortodox.

CHIȘINĂU, 16 iun — Sputnik. În perioada 16-26 iunie se întrunește Marele Sinod Panortodox, pregătirile căruia durează de mai bine de 50 de ani și care este primul după o pauză de mai bine de o mie de ani, scrie RIA Novosti.

Întâlnirea capilor Bisericilor Ortodoxe din întreaga lume trebuia să aibă loc la Istanbul, Biserica Sfintei Irina, însă, din cauza tensiunilor dintre Rusia și Turcia, la Rugămintea Bisericii Ortodoxe Ruse locația a fost transferată pentru insula grecească Creta. La forumul istoric se așteaptă să fie discutate teme legate de atitudinea credincioșilor față de problemele contemporane și relațiile dintre Biserică și societate.

Патриарх Кирилл прибыл с официальным визитом на Кипр, preoţi ierarhi ortodocşi - Sputnik Moldova
Marele Sinod Panortodox se va reuni în Grecia pentru prima dată după 1100 de ani

Din programul Sinodului, difuzat de Patriarhatul Constantinopolului, reiese că la 16 iunie este planificată sosirea reprezentanților Bisericilor Ortodoxe. În cinstea lor, președintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, va oferi duminică un prânz, iar luni vor începe ședințele Sinodului, care vor continua până la sfârșitul săptămânii. În total sunt planificate 16 ședințe.

Câteva Biserici au cerut anterior amânarea desfășurării întâlnirii din cauza dezacordului cu privire la unele proiecte de documente din ordinea de zi, dar și din cauza unor momente organizatorice.

Bisericile Antiohiei, Bulgariei, Georgiei și Rusiei au refuzat să trimită delegații în Creta, iar Biserica Serbiei și-a rezervat dreptul de a părăsi Sinodul în caz solicitările Bisericilor lipsă nu vor fi luate în considerare. Însă Patriarhatul Constantinopolului a insistat asupra desfășurării Marelui Sinod Panortodox în termenii de timp stabiliți cu ordinea de zi fixată. 

Fluxul de știri
0