Marele Sinod Panortodox se va reuni în Grecia pentru prima dată după 1100 de ani

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaПатриарх Кирилл прибыл с официальным визитом на Кипр, preoţi ierarhi ortodocşi
Патриарх Кирилл прибыл с официальным визитом на Кипр, preoţi ierarhi ortodocşi - Sputnik Moldova
Abonare
Pregătirea pentru Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe au început de mai bine de 50 de ani, la şedinţa panortodoxă de la Rodos, din anul 1961, fiind continuată în 1963 şi 1964, când s-au stabilit temele care urmau să fie discutate.

CHIŞINĂU, 27 ianuarie – Sputnik. Sfântul şi Marele Sinod Panortodox se va întruni în luna iunie 2016 pentru prima dată după 1100 de ani, scrie portalul basilica.ro.

Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe au participat la sfârşit de ianuarie la Sinaxa ce s-a desfăşurat la Chambésy, Geneva, pentru pregătirea finală a Marelui Sinod Ortodox, şi au oficiat duminică, 24 ianuarie 2016, Sfânta Liturghie la Biserica Sfântul Apostol Pavel a Centrului Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy, Elveţia.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a precizat duminică, 24 ianuarie 2016, faptul că Sfântul și Marele Sinod Panortodox din luna iunie a acestui an se va întruni în Creta (Grecia) şi nu în Constantinopol (Turcia), aşa cum era stabilit până acum.

„Avem bucuria şi speranţa că Sfântul şi Marele Sinod Panortodox se va ţine în luna iunie, aproape de Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârii Duhului Sfânt. De data aceasta putem spune că nu se va mai ţine la Constantinopol cum era prevăzut, ci în Creta, deoarece se doreşte să fie într-o ţară creştin-ortodoxă. Turcia este acum o ţară eminamente musulmană şi sperăm ca în zilele următoare să finalizăm textele asupra cărora încă nu s-a ajuns la un consens şi să încheiem această lucrare care durează de aproape 50 de ani sau mai bine. Noi am precizat că acest viitor sinod nu este ultimul, nu este un sinod eshatologic, care precede sfârşitul lumii, ci un început bun pentru alte sinoade odată la 5, 7 sau 10 ani, pentru că au apărut probleme noi”, a spus Patriarhul României.

Patriarhul Chiril al Moscovei şi Întregii Rusii a mai evidenţiat că schimbarea locului a fost determinată de "împrejurările obiective extraordinare" şi a invocat criza politică dintre Turcia şi Federaţia Rusă care l-ar împiedica să meargă la Istanbul, menţionează Agenţia greacă de presă Romfaia.

Agenda viitorului Sinod panortodox se va axa pe discuţii asupra statutului canonic al diasporei ortodoxe, autocefalia bisericească şi modul declarării acesteia, autonomia bisericească şi modul acordării acesteia, dipticele, sau ordinea Bisericilor Ortodoxe (ordinea în care sunt pomeniţi la slujbe Întâistătătorii Bisericilor ortodoxe), calendarul comun, impedimentele la căsătorie, rânduieli bisericeşti privind postul creştin, relaţiile Bisericilor Ortodoxe cu restul lumii creştine, Ortodoxia şi mişcarea ecumenică, contribuţia Bisericilor Ortodoxe locale la promovarea idealurilor creştine ale păcii, libertăţii, frăţietăţii şi dragostei între popoare.

Pregătirea Sinodului Panortodox a început de la şedinţa panortodoxă de la Rodos, din anul 1961, fiind continuată în 1963 şi 1964, când s-au stabilit temele care urmau să fie discutate.

Cele 14 Biserici Ortodoxe Autocefale care vor fi reprezentate în Creta, Grecia de Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului, Patriarhia Alexandriei şi a Întregii Africi, Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Răsărit, Patriarhia Ierusalimului şi a Întregii Palestine, Patriarhia Moscovei şi a Întregii Rusii, Patriarhia Sârbă, Patriarhia Română, Patriarhia Bulgariei, Patriarhia Georgiei, Biserica Ciprului, Biserica Ortodoxă Greacă, Biserica Ortodoxă Albaneză, Biserica Ortodoxă Poloneză şi Biserica Cehiei şi Slovaciei.

Fluxul de știri
0