Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pentru care infracțiuni au crescut amenzile în Moldova

© Sputnik / Evghenii PanasencoBani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
Modificarea mecanismului de formare a unității convenționale în Moldova va influența mărimea amenzilor pentru unele infracțiuni. Premierul a explicat de ce vor plăti mai mult infractorii.

CHIȘINĂU, 16 iun — Sputnik. În Moldova au fost majorate amenzile pentru conducerea automobilului în stare de ebrietate și pentru plata "salariilor în plic", a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

Șeful cabinetului de miniștri a comentat decizia luată de Guvern săptămâna trecută cu privire la majorarea cuantumului unității convenționale pentru calcularea amenzilor prevăzute de Codul Contravențional și Codul Penal.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Statul câştigă tot mai puţini bani din amenzile aplicate pentru contravenţii

Filip a explicat necesitatea de a reveni la această problemă, deoarece unii se dedau speculaţiilor, manipulând opinia publică și denaturând sensul inițiativei. El a subliniat că inițiativa a fost discutată la toate nivelurile și urmează să fie adoptată de Parlament, care, în caz de necesitate, ar putea să opereze unele modificări.

Potrivit acestuia "amenzile nu trebuie prezentate ca impozite și ca o povară în plus, așa cum au încercat să facă unii. Amenzile există pentru cei care încalcă regulile și vor fi achitate doar de cei care încalcă legea".

"Amenzile au fost majorate doar în două cazuri — pentru conducerea unității de transport în stare de ebrietate alcoolică, ceea ce poate duce la un sfârșit letal, și pentru plata "salariilor în plic", a subliniat premierul.

În rest, după cum a menționat Filip, unitatea convențională a fost adusă în concordanță cu nivelul inflației, și nu s-a majorat, ci a scăzut.

"Dacă în 2003 ea constituia 2,2% din salariul mediu pe economie, după modificările operate aceasta este echivalentă cu 1% din salariul mediu pe economie", a explicat șeful cabinetului de miniștri.

Fluxul de știri
0